Avverkning skrämde bort häckande berguv

Fågelfotografen Torsten Green-Petersen är upprörd och ledsen. Ett revir för berguv vid Furillen som han följt i 30 år har förstörts. Berguvarna syns inte till och årets kull av ungar har högst troligt inte klarat sig.

Hona och unge från reviret vid Furillen på en bild från 2019.

Hona och unge från reviret vid Furillen på en bild från 2019.

Foto: Torsten Green-Petersen

Gotland2021-06-22 11:45

Läkaren Torsten Green-Petersen är fågelskådare, fotograf och författare till flera böcker med essä-samlingar och fågelfoton.

– I 30 års tid har jag följt berguvarnas revir och bohylla vid Furillen. Under ett antal år ägnade jag mig dessutom åt att ringmärka just berguvungar, med licens från Ringmärkningscentralen. Reviret som nu förstörts har haft häckande berguv alla år, utom ett enda, säger han.

– Jag var bortrest andra veckan i juni. När jag kom hem ringde en god vän och berättade vad som hänt. Häckningen var avbruten på grund av skogsarbete. Den 16 juni åkte jag dit själv. Det fanns inga uvar i sikte, varken unga eller vuxna. I stället stod det en skogsmaskin 30 meter från bohyllan och den gamla granskogen var fälld. Synen var bedrövlig! Och det har skett under sämsta tänkbara årstid, fortsätter Torsten Green-Petersen.

Enligt Skogsstyrelsen ska slutavverkning, gallring och röjning på ett avstånd närmare än 300 meter undvikas under perioden 1 februari till 31 augusti för att skydda berguvens häckning.

Häckningsplatsen vid Furillen är lokalt bekant, uppger Torsten Green-Petersen:

– Det har gått att se bohyllan från vägen. Här har det rört sig folk och fä och bilar och det finns en stuga på inte långt håll.

Men reviret har fungerat och häckningen har gett ungar. Men årets är borta.

– Det är högst osannolikt att de skulle klarat sig. Äggen kläcktes sent i år. De hade behövt växa minst ytterligare en månad för att kunna klättra ur boet och ge sig av i skydd till fots. Jag har letat – de syns inte till.

– Och det enda som återstår av den tidigare rika blandskogen med gamla granar är några glesa tallar. Jag befarar att det är för havsutsiktens skull, kanske för en närliggande stugby, som det här har skett.

Händelsen har anmälts till länsstyrelsen Gotland, där ett tillsynsärende nu lagts upp.

– Jag har kontaktat Skogsstyrelsen och bett dem kontrollera om avverkningen inkommit den vägen, säger Anna-Lena Fritz, chef för naturvårdsenheten.

Naturvårdshandläggare Magnus Martinsson säger att det kan handla om ett brott mot artskyddsförordningen.

– Inte bara dödande utan också åtgärder som leder till att häckning avbryts eller att ungar överges kan vara olagligt, säger han.

På Gotland räknar man med att det finns 16 häckande par av berguv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!