Axel Klint står utanför Söderport i Visby och tittar längs med ringmuren. I sin mobiltelefon har han en gammal bild från samma vy.
– Nu finns det träd och buskar här men på den gamla bilden ser man hela ringmuren. Det stod även en vattenpump här, men nu är den borta. Tåget gick här bredvid muren och stationen låg där borta. Det är verkligen som en tidsresa, säger Axel Klint.
Han är intresserad av foto, historia och byggnadsvård. Ett annat intresse han har är musik. Han spelar i band och har även på egen hand spelat in en raplåt om Lärbro – en musikalisk hyllning om kärleken till Lärbro.
I september startade han Instagramkontot "Gotland nu och då". Där lägger han upp gamla foton tillsammans med nya som han tagit ur exakt samma vinkel.
Projektet Gotland nu och då började med att han fick se en gammal bild från gården i Lärbro där han växt upp. Bilden är troligen tagen runt förra sekelskiftet och enligt Axel Klint är det de förra ägarna, familjen Larsson, som står uppradade utanför ladan tillsammans med gårdens hästar.
– Jag tyckte att det skulle vara kul att ta en ny bild på samma ställe. Pappa fick ställa upp som modell, säger han.
När man bläddrar mellan de båda bilderna blir det tydligt vad det är som har förändrats, familjen Larsson är borta förstås, trädet på gårdsplan har växt och ladan har fått ett nytt rött tak av plåt.
– Det tar lite tid att få bilderna så lika som möjligt. Jag vill få dem på pricken likadana så att man kan bläddra fram och tillbaka i tiden, säger Axel Klint.
Många av bilderna är tagna i Visby.
– Hittills är det många bilder från innerstaden eftersom den är så väldokumenterad.
Flera av de gamla bilderna är tagna av Carl Peter Curman. Han var en svensk vetenskapsman, läkare, professor, badhusarkitekt, skulptör och tecknare och även känd för sina många fotografier av historiskt värde.
– Han tog många bilder under slutet av 1800-talet. Sedan dess har det hänt en del, säger Axel Klint.
Många av bilderna föreställer hus, ibland helt utan människor och ibland kanske någon går förbi eller kör med häst och vagn eller bil.
– Jag tycker att det är kul med gamla byggnader, de har mer själ på något sätt, säger Axel Klint.
Genom att jämföra byggnader på nya bilder med gamla är det även lätt att se hur husen har förändrats genom åren.
– Det kan vara ett nybygge i en gammal miljö där det nya inte passar in, säger han.
Han har även lagt märke till hur stadsbilden ändrats.
– Det är tydligt nu att det sitter vägskyltar överallt. Det blir så mycket i stadsbilden nu, även om det är nödvändigt med vägskyltar. Det var en mer öppen stadsbild förr.
Många byggnader har förändrats eller byggts om.
– Det behöver inte nödvändigtvis vara sämre gjort men det ger perspektiv på hur det såg ut förr.
Axel Klint använder gamla vykort, hittar bilder på Internet och återanvänder foton som är tavlor på någon vägg. Han fotograferar av bilderna och skriver den fakta han lyckas ta reda på, samt fotografens namn och årtal om det går.
Och så tar han en ny bild på platsen.
En av de gamla bilderna är från Nordergravar vintern 1938. Just den dagen var det fullt av folk som åkte skidor i backarna. På bilden från vintern 2020 var där inte lika mycket snö eller folk för den delen. En annan bild föreställer ett litet hus på Mellangatan i Visby, nästa bild, som är nytagen, visar att huset nu håller på att förfalla.
– Det kommer att vara lika roligt att se på de här bilderna om 100 år. Det hade varit jättekul om någon om 100 år fick tag i mina bilder och tar en likadan, det blir som en trestegsraket, säger Axel Klint.
Han tycker också att det är viktigt att visa att det är värdefullt med gamla byggnader.
– De blir bara färre och färre och mer sönderrenoverade. Det blir alltmer ovanligt med helt orörda byggnader, säger han.
Än så länge är projektet bara i sin linda. Det finns just nu totalt 37 inlägg på kontot men Axel Klint har inte för avsikt att sluta.
– Det finns ju hur många gamla bilder som helst, så det här kan vara ett evighetsprojekt, säger han.
Han tycker också att det skulle vara kul om andra tog bilder på samma sätt och delade med sig av dem.
– Det hade varit rolig om någon har ett gammalt foto där de gamla ägarna till en gård står uppställda. Då skulle Gotland nu och då kunna bli en slags samlingsplats för nya och gamla bilder, säger han.