Backar om äldrematen

Den politiska majoriteten i kommunen är inte beredd att återinrätta Gotlands vård och omsorgsnämnd och därmed åter ha en beställar- och en utförarnämnd.
När social och omsorgsnämnden (Son) sammanträdde i går blev det en votering om detta. Den slutade 7-6 för avslag på en moderat motion om att återinrätta den tidigare nämnden, som ju togs bort förra året efter maktskiftet i kommunen.

Gotland2003-10-16 04:00
­ Jag tycker inte att det behövs en politisk nämnd till. Dessutom så kommer det att göras en översyn av nuvarande organisation, säger Björn Jansson (s), ordförande i Son.
När det gäller ekonomin inom nämndens ansvarsområde så hoppas Björn Jansson att man ska klara ett nollresultat i år. En tidigare prognos så skulle man sluta på ett minus på 7,3 miljoner kronor. Men nu har man per den sista september sparat 1,8 miljoner så att prognosen nu pekar på 5,5 miljoner kronor i underskott.
Men detta hoppas man klara genom olika sparåtgärder. Exempelvis verkar nedläggningen av Ekängen i Garda gå snabbare. De fyra boende som återstår kanske kan flytta redan nu i stället för till årsskiftet, tror Björn Jansson.
Sedan är det stopp för inhyrd personal. Den sjuksyster som nu finns inhyrd ska sluta sista oktober. Sedan får man klara sig med befintlig personal året ut. Man hoppas också få 1,8 miljoner kronor i statligt bidrag för en handikappad person som behöver så mycket assistenthjälp (dygnet runt) att årskostnaden ligger på 3,3 miljoner kronor.
<span class=MR>Mat från lasarettet</span>
Social och omsorgsnämnden är beredd att låta hälso- och sjukvården ta ansvaret för att leverera kyld portionsförpackad mat till hemtjänstens brukare. Men man avvaktar med beslut tills man vet att villkoren blir motsvarande dem man hittills har haft när Samhall i Sala ansvarat för matportionerna.
Nu är tanken att lasarettsköket ska laga maten och att hälso- och sjukvården också ombesörjer transporten av maten. Det rör sig om sju portioner per vecka till vardera 250 brukare inom hemtjänsten. I avvaktan på att besked kommer så har avtalet med Samhall förlängts till februari nästa år.
När Samhall i Sala fick ta över matfrågan så kunde arton tjänster dras in och social och omsorgsnämnden sparade 5-6 miljoner. Nu när maten skall tillagas på ön och lasarettsköket ska ansvara för de kylda matportionerna till pensionärerna så kan det innebära fler jobb.
Kanske blir det också fler som vill ha maten. När Samhall i Sala fick entreprenad på matportionerna så fanns 400 brukare som tog emot mat. Det sjönk snart till 250. Enligt Björn Jansson tyckte många inte om att få mat som hade lagats ända borta i Sala i Västmanland.
<span class=MR>Utbyggnad Valle gård</span>
Det är fortfarande inte klart med planerna på 4-5 nya platser för vuxna autister vi Valle gård i Klinte. I dag finns 2-3 autister där. Att det kommer att bli nya platser är klart. Men man har inte bestämt sig ännu för en ombyggnad eller för att bygga nytt. Lägre driftskostnader talar dock för ett nybygge, trots dyrare investering. En ombyggnad beräknas kosta 5,8 miljoner och en nybyggnad 6,9 miljoner kronor.
Beslut har tagits om inköp av mark som behövs vid kommande om- och tillbyggnad av Klostergården i Roma. Marken kostade 10 000 kronor.
En rapport om biståndskostnader visar att socialbidragskostnader har ökat under september. Det brukar det oftast göra. Fortfarande så kostar socialbidragen kommen cirka två miljoner kronor mindre än under de senaste åren.
Nämnden söker 850 000 kronor i tilläggsanslag för ett arbetsmiljöprojekt. Omkring 500 anställda berörs av projektet, där målet är att få ner sjukskrivningstalen, som ju är mycket höga inom äldre- och handikappomsorgen på Gotland.
<span class=MR>Lägre avgifter!</span>
En revidering har gjorts av avgifter och tillämpningsreglerna inom äldre- och handikappomsorgen. Det innebär inga höjningar. I stället har det blivit en del sänkningar.
Till exempel så har man vid korttidsboende tagit betalt för två månader när någon bott 30 dagar fördelade på två olika kalendermånader!
Nu ändrar man så att ersättning bara tas ut för en månad.
<span class=MR>Får betala snöröjning</span>
Social och omsorgsförvaltningen har fått i uppdrag att se över reglerna för snöröjning för pensionärer.
Men det handlar inte om att snöröjning ska kunna bli ett bistånd igen. Pensionärerna får även i fortsättningen betala.
Det man ska titta på är om pensionärerna kan få välja vem man vill anlita utifrån en lista med snöröjare. detta skulle vara ett sätt för småföretagare på landsbygden att få jobb.
Det handlar då om max tio timmar per pensionär och 255 kronor i timman.
Till ledamot i det kommunala pensionärsrådet från social och omsorgsnämnden utsågs Inger Harlevi (m).
Nollbudget. Social och omsorgsnämndens ordförande Björn Jansson (s) tror att man skall klara en nollbudget. Trots att det nu pekar mot ett underskott på 5,5 miljoner kronor.
Matbackar. Nämnden vill att lasarettsköket ska laga maten till de kylda matbackarna till pensionärerna. Men först vill man ha klart att de ekonomiska villkoren blir desamma som man nu har med Samhall i Sala.Foto: HENRIK RADHE/ARKIVBILD
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om