Båda läkarna missade mannens blodpropp
Av den första läkaren rekommenderades den manlige patienten varma fotbad. Läkare nummer två väntade med undersökning till nästa dag. Båda läkarna missade att mannen hade fått en blodpropp. Det ledde till att man tvingades amputera höger underben.Läkare nummer ett har tidigare fått en erinran av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nu har även läkare nummer två fått en erinran. I det senare fallet var dock nämnden oenig.
Samma dags kväll uppsökte patienten Visby lasarett akut på grund av smärtor i högerfoten och att foten var kall. Nedsatt blodcirkulation konstaterades, framför allt i höger underben och fot, samt förmaksflimmer.
Först nästa dag genomfördes en kärlröntgen. Då upptäcktes en blodpropp. Elva dagar senare tvingades man amputera mannens högra underben. Den första läkaren anmäldes av patienten till ansvarsnämnden, som beslöt att ge läkaren en erinran.
<span class=MR>Borde ha behandlats akut</span>
Vården av patienten på Visby lasarett anmäldes till socialstyrelsen enligt den s.k. lex Maria.
Socialstyrelsen anmälde läkaren till ansvarsnämnden och yrkade på disciplinpåföljd. Man ansåg att patienten borde ha undersökts samma kväll som han kom in och att man snabbt borde ha genomfört utredning och behandling.
Hälso- och sjukvårdsnämnden anser att läkaren av oaktsamhet inte fullgjort sina skyldigheter och att felet är varken ringa eller ursäktligt och bör medföra en erinran.
Men nämnden var inte enig i sitt beslut.
Tre av ledamöterna tyckte inte att anmälan skulle medföra någon disciplinpåföljd. Visserligen borde läkaren genast ha undersökt patienten och ordinerat akut röntgenundersökning. Men man höll samtidigt med om ett par av de uppgifter som läkaren hade lämnat i ett yttrande.
Läkaren hade fått information om att det rörde sig om en lång sjukdomshistoria och att patienten var opåverkad samt var utan funktionsbortfall.
Dessutom har arbetssituationen vid Visby lasarett varit mycket krävande under den aktuella tiden. Därför tyckte de tre med avvikande mening att läkarens underlåtenhet skulle betraktas som ursäktlig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!