Både elever och skola får bra betyg

Eleverna i de kommunala gymnasieskolorna gör bra ifrån sig och enligt en enkätundersökning gör lärarna det med.

Gotland2005-04-08 06:00
Enligt nationella bestämmelser ska kommunerna genomföra en kvalitetsredovisning, som bland annat visar vad eleverna tycker om sin skola och undervisningen.
Gymnasiechef, Alf Nilsson, berättar med stolthet, att de gotländska gymnasieskolorna har fått mycket gott betyg. I alla fall enligt resultaten från en omfattande elevenkätundersökning, som Temo har genomfört.
Enkäten innehåller 50 frågor som under år 2004 har besvarats av elever i årskurs två. De har betygsatt ämnen som till exempel elevinflytande, kontakter med samhället och att få arbeta självständigt. Eleverna har betygsatt med lägst ett och högst fem poäng. I jämförelse med motsvarande undersökning för år 2003, har betygen från eleverna höjts.
- Varenda punkt visar rörelse mot förbättring, säger Alf.

Många valmöjligheter
Om man jämför med de alternativ till gymnasielinjer som fanns för 15 år sedan, är dagens utbildningsmöjligheter ett enormt smörgåsbord. Samhällsprogrammet vid Richard Steffengymnasiet profilerar sig bland annat med ämnen som journalistik, musik och bild, varav de två sistnämnda är nya för kommande läsår. Inom barn- och fritidsprogrammet kan elever välja en ridkurs, som motsvarar 100 poäng. Under en treårig gymnasielinje kan man totalt få 2 500 poäng.

Elever och lärare
Andelen gymnasieelever på Gotland, som fick slutbetyg och var behöriga för vidare studier, var 97 procent av dem som tog studenten år 2004. Det är en hög siffra i jämförelse med hur det såg ut i övriga riket, 89 procent.
Av andelen elever som fullföljde sin utbildning inom loppet av fyra år, kan Gotland visa 84 procent.
Betyg betyder mycket för den som vill studera vidare och öns gymnasieelever har studerat flitigt och medelbetyget, var i fjol 14,3 poäng, vilket motsvarar väl godkänt, VG. Högsta betyg, mycket väl godkänd eller MVG, motsvarar 20 poäng. En anledning till bra betyg är att kontakten mellan lärare och elev har blivit bättre.
- I dag har vi mindre enheter. Lärare och elev får en närhet till varandra och kan föra dialog på ett annat sätt, säger Lars Nordahl, tillförordnad rektor vid Christopher Polhemgymnasiet.
Hans rektorskollegor instämmer i det. Att 95 procent av lärarna behöriga pedagoger, har också har betydelse.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om