Både jobb och service måste sparas

Flera tjänster kan försvinna och även vissa av regionens stödfunktioner. Det är några av konsekvenserna när två förvaltningar ska bli en.

Sparkrav. Att driva de båda förvaltningarna kostar i dag runt 500 miljoner kronor per år och för att klara sparkraven måste kostnaden ner med 15 till 20 procent de närmaste tre åren.

Sparkrav. Att driva de båda förvaltningarna kostar i dag runt 500 miljoner kronor per år och för att klara sparkraven måste kostnaden ner med 15 till 20 procent de närmaste tre åren.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2016-06-19 06:00

Vid årsskiftet ska serviceförvaltningen och ledningskontoret slås ihop till en ny förvaltning som ska ansvara för koncernstyrning, stöd och gemensam service inom Region Gotland. Senast 22 september 2016 ska regiondirektören Peter Lindvall presentera en genomförandeplan för hur etableringen av den nya förvaltningen ska verkställas. Det beslutades under regionstyrelsens sammanträde i torsdags. På de båda förvaltningarna jobbar i dag nära 600 personer och i samband med omorganisationen kommer många jobb att försvinna, exakt hur många kan Peter Lindvall inte svara på än.

Totalt i regionen ska det inom de närmaste tre åren sparas 170 miljoner kronor.

– Vi har pratat om någonstans runt 300 årstjänster totalt i Region Gotland som vi måste bli färre, säger han.

Regionens besparingskrav, när det gäller intern service, ledning och administration, för de tre kommande åren ligger på 75 miljoner kronor. Detta förändrar förutsättningarna kraftigt för regionstyrelsens förvaltningar och den verksamhet som bedrivs.

– Det förutsätter att vi anpassar vårat utbud i regionen och kräver att vi gör mer gemensamt, säger Peter Lindvall.

Genom att slå samman serviceförvaltningen och ledningskontoret vill man förenkla och effektivisera administrationen.

Förvaltningschefernas bedömning är att en sammanslagning skulle ge en rad positiva effekter så som ökad och förbättrad koncernstyrning och koncernsamordning, att man kan jobba mer fokuserat med regionala utvecklingsfrågor samt att man ska kunna hantera sparkraven på ett bättre sätt.

– Det är därför vi tror att det här är rätt väg att gå, säger Peter Lindvall.

Serviceförvaltningens verksamhet täcker in områdena stöd i personalfrågor, ekonomi och annan administrativ service men även städ, logistik och måltidsverksamhet.

– När det handlar om så stora besparingar kommer det att beröra alla avdelningar. Det kan även innebära att vi tar bort någon typ av stödfunktion som vi har, säger Karolina Samuelsson, förvaltningschef för serviceförvaltningen.

Och tjänsterna kommer inte att läggas ut på privata aktörer.

– Nej, då blir det ju ingen besparing. Vi får nog vänja oss vid att inte ha så mycket stöd. Vår ambition är att göra administrativa besparingar och förändringar i arbetssätt som gör att vi kan minska vår verksamhet och därmed bedriva den med färre anställda och till lägre kostnad. I första hand vill vi klara neddragningarna med intern planering och rörlighet men vi ser också en risk för att uppsägningar på grund av arbetsbrist kan bli aktuella, säger hon.

0498- 20 24 00

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om