Trots den senaste tidens ekonomiska läge med en rusande styrränta och hög inflation verkar de flesta av de vi pratat med inom turistnäringen på Gotland relativt förhoppningsfulla inför sommarsäsongen 2023.
– Jag skulle säga att vi är försiktigt positiva. Det finns bokningar men inte riktigt i samma läge som förra året, säger Erik Öhrn, verksamhetsledare vid medlemsorganisationen Gotlands besöksnäring.
Johan Lindvall vid Sudersands Camping delar den bild som Erik Öhrn beskriver.
– Det är mindre än förra året, ungefär fem procent, men vi är inte oroliga, säger Lindvall och berättar att han faktiskt hade förväntat sig ett värre läge med tanke på att många har fått mindre marginaler än tidigare.
– Vi tycker ändå att det ser bra ut inför sommaren. Vi hade en dip i februari men i maj och juni har folk bokat mer än vad de gjorde förra året. Vi ser till exempel att det är mycket fler tyskar, holländare och danskar i rörelse i år vilket förmodligen har med den billiga kronan att göra.
Även de hotell vi pratat med beskriver att situationen ändå ser relativt bra ut med tanke på rådande omständigheter. Sofia Munkhammar, vd på Strand Hotel i Visby:
– Om vi tittar på siffrorna för perioden juni till augusti så är vi upp tre procent om vi jämför mot förra året, både när det gäller gruppresor och enskilda resenärer. Det känns jättekul!
Någon som inte alls håller med om att sommaren ser ljus ut är Christer Christiansson som tillsammans med sambon Gertie Sellin driver Gotlands stugförmedling.
– Det här kommer att bli vår sämsta sommar någonsin, bortsett från pandemi-året 2020. Vissa värdar har bara fått uthyrt en eller två veckor under hela sommaren, säger Christiansson och menar att det höjda färjepriset är en avgörande faktor när det gäller deras primära målgrupp.
– Vi har folk som ringer och bokar av och säger att det blir billigare för dem att åka utomlands istället för hit till Gotland. Färjepriset måste sänkas och det måste sänkas nu, fortsätter Christiansson och berättar att det till och med finns lediga boenden under Almedalsveckan, något som enligt honom är ytterst ovanligt.
Färjetrafiken och de höjda biljettpriserna är något som vi rapporterat om tidigare och en faktor som nästintill samtliga av de aktörer vi pratat med nämner när vi kontaktar dem, även om påverkansgraden skiljer sig.
– På Clarion har vi ett högre snitt av gäster som anländer till Gotland via flyg så vi är mindre känsliga när det gäller Destination Gotlands priser. Allt i allt ser det ut att bli en helt okej sommar, skriver hotelldirektör Lennart Lagnehag via mail om bokningsläget vid Clarion Hotel Wisby.
Destination Gotland själva, kan på grund av sin börsnotering inte göra några mer ingående uttalanden om hur många resenärer som beräknas resa till ön i sommar. Marknadschefen Adam Jacobsson refererar till det pressmeddelande som gick ut den 17 maj och som beskriver att bokningsläget inför sommaren 2023 är i paritet med hur det såg ut 2019.
Erik Öhrn vid Gotlands besöksnäring säger att det såklart skulle underlätta om färjepriserna var lägre. Han ser en risk att det aktuella läget i Sverige och omvärlden kan slå mot Gotland eftersom många inte har lika stor marginal i plånboken som tidigare. Men samtidigt kan den rådande situationen också innebära ökade besök och intäkter inom vissa segment.
– När det gäller kryssningar skulle jag tippa på besöksrekord den här sommaren. Gotland har seglat upp som en favorit i Östersjön och jag skulle tro att det har att göra med att man i högre grad undviker stopp på andra sidan Östersjön just nu, fortsätter Öhrn.
Det rådande omvärldsläget är något som besöksnäringen ständigt bevakar och självklart behöver förhålla sig till i sina verksamheter förklarar Öhrn, något som Sofia Munkhammar vid Strand Hotel bekräftar.
– Vi har fokuserat mer aktivt för att driva försäljningen, bland annat med att stärka identiteten kring våra olika varumärken för att matcha målgruppen. Vi har även jobbat mer med paketlösningar än vi tidigare gjort, säger hon.
Hon upplever att de senaste åren med coronapandemin och det nuvarande ekonomiska läget har gjort att branschen är tränad och beredd på att vad som helst kan hända.
– Man har ett utgångsläge och ett mål men det kan snabbt ändra sig. Vi är förberedda på att anpassa oss efter situationen och att ändra vår plan beroende på hur det utvecklar sig.
Erik Öhrn är inte sen att hålla med.
– Besöksnäringen består av kreativa konstnärer som är entreprenörer ut i fingerspetsarna. De är vana att trolla med vad som än kommer deras väg. Vi är positiva framåt för det är såna vi är inom besöksnäringen. Gotland är ett starkt varumärke med en stark attraktionskraft, vi vet det här och vi måste ändå våga tro på att den kommande säsongen blir bra.
Kanske är det den där entreprenörsandan som gör att Christer Christiansson vid Gotlands stugförmedling skiftar från moll, men ändå inte hela vägen över till dur, precis innan vi lägger på.
– Vi har fått en liten ökning av bokningar från utlandet. Det är en marginell ökning men det är faktiskt den enda lilla ljusningen just nu.