Gotland har totalt tio personer som har lokalpolitiken som yrke, varav sju är regionråd inom S+M-majoriteten och tre är oppositionsråd; två från C och ett från V. Endast regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) är regionråd på heltid – men flera av de andra leder i stället någon av nämnderna och får lön för det.
Samtliga har dessutom diverse mindre förtroendeuppdrag. Helagotlands enkät till våra politiskt anställda gav ett entydigt svar: Det är helt klart svårt att få tiden att räcka till.
Vänsterpartiets Saga Carlgren tillhör dem som anser att man bör vara åtminstone delvis entledigad, från sitt vanliga jobb, för att fungera som regionråd:
– Uppdragen är ju arvoderade så att man ska kunna ta tjänstledigt på motsvarande procent från ett eventuellt annat arbete, skriver hon.
Den enda som inte följer denna devis, i nuläget, är moderaten Sara Vilhelmsson. Hennes val att ha kvar chefstjänsten på Gotlands elnät, inom Geab-koncernen, har också ifrågasatts.
– Det får stå för dem som har sagt det i så fall och ingen kritik har framförts direkt till mig. Jag har ingen större frånvaro från regionmöten och i de fall det har hänt beror det oftast på olika politiska uppgifter som krockar, kommenterar hon.
Det finns dessutom har en överenskommelse med Geab, som innebär att Vilhelmsson får ta ledigt ”den tid som behövs” för regionpolitiken.
– Geab är en fantastisk arbetsgivare som möjliggör detta. Jag hade en diskussion med dem redan innan valet – och även med mitt parti, om att jag ville ha jobbet kvar och inte bli heltidspolitiker.
Vad gör du om det dyker upp elfrågor inom politiken?
– Då anmäler jag naturligtvis jäv.
Övriga regionråd har alltså valt att satsa helt och fullt på politiken – och säger sig dessutom lägga mer än en heltid.
– Det är mycket mer än ett normalt 8-17-jobb, men då är jag även gruppledare i mitt parti, vilket innebär kvällsmöten och annat, säger till exempel Andreas Unger, som också tillhör Moderaterna.
Sara Vilhelmsson poängterar att toppolitikernas ansvarsområden ser olika ut – och att de även kan ha väldigt skilda individuella förutsättningar:
– För min del funkar det upplägget jag har, men det är olika för olika personer. Jag har inte familj och barn, utan det här är mitt liv och det jag brinner för. Jag älskar mitt jobb och kan sedan lägga all min fritid på politiken, säger hon.
Sara Vilhelmsson är också det enda av ”majoritetsråden” som inte sitter i någon nämnd, utöver regionstyrelsen.
Samtliga har dock ett antal övriga tillsättningar; det kan vara sådant som kultur- och fritidsberedningen, att sitta med i Sveriges kommuner och regioner eller att representera politiken inom något delvis kommunägt bolag.
Helagotland har begärt ut listorna över sådana uppdrag – och Vilhelmssons tillhör de kortaste. Denna fakta säger dessutom tämligen lite, då tidsåtgången kan variera kraftigt.
Som exempel nämner M-politikern att hon har både ”Stockholmsregionens Europaförening” och ”Conference of Peripheral Maritime regions – CPMR” på sin lista.
– Men i båda fallen är jag bara ersättare – och jag har aldrig blivit inkallad, eftersom ordinarie medlemmar varit tillgängliga.
Rent generellt håller dock Sara Vilhelmsson med om att arbetsbördan, som politiker, är problematisk:
– Absolut, man kan ju lägga hur mycket tid som helst. Men det kan man å andra sidan på de flesta jobb, påpekar hon.