Både ris och ros för hittills starkaste bokslutet

Det starkaste bokslutet någonsin i Gotlands kommuns historia med plus 82 miljoner kronor och då har man samtidigt lyckats amortera 25 miljoner kronor. Det framhöll kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) när fullmäktige i går sammanträdde. Den här gången hade man valt att genomföra mötet i Sjöviksgården i Ljugarn.
Också oppositionen berömde det goda resultatet. Men oppositionsrådet Eva Nypelius (c) kunde ändå inte låta bli att det var mycket tur med år 2005 som varande ett av de gynnsammaste åren i Sverige i en högkonjunktur. Först sa hon att hon inte ville grusa Lundgrens glädje.

Gotland2006-04-25 06:00
- Men oroande är att tekniska nämndens överskott beror på ändrade redovisningar för anslutningsavgifter. Det gjorde ett plus på elva miljoner kronor. Annars hade det varit ett minus för tekniska nämnden. Så även i årets bokslut är det en del fix och trix, Jan Lundgren, sa Eva Nypelius.
I två timmars tid ägnade sig fullmäktige åt att diskutera årsredovisningen för 2005. Trots att alla i grunden gratulerade den sittande majoriteten till att det blev ett plus på 82 miljoner kronor, så är det valår och många ville få ett ord med i laget. Efter redovisning av kommunens ekonomer så blev det därför en "partiledarrunda" som i sin tur följdes av en allmän debatt.

Fastighetsförsäljningar
Inledningsvis hade allmänheten chans att ställa frågor kring kommunens bokslut. Men det var får man säga som vanligt ingen som tog den chansen så revisorernas ordförande, Börje Lundberg (c) fick redogöra för hur man ser på resultatet och det var nästan idel lovord. Ett påpekande fanns dock när det gäller ett par av kommunens fastighetsförsäljningar.
- Det gäller då främst Burmeisterska och Ryska gränd. Varför tog man inte in anbud för att få fram bästa priset. Det har inte gjorts några formella juridiska fel. Men det vore pedagogiskt viktigt att visa motiven till varför man ger avkall på affärsmässigheten, tyckte Börje Lundberg.
Kommunens ekonomidirektör Göran Gyllenkrok tyckte det var ett styrkebesked när det gäller ekonomin, att det var ett väldigt starkt resultat. De ekonomiska målen har också uppnåtts. Att man lyckades få ett sådant överskott som 82 miljoner kronor beror främst på att man minskat antalet anställda. Detta ihop med stoppaket och personal som efter vädjanden tog ut semesterdagar för att få ner kommunens semesterskuld, gjorde att man lyckades.
Men något som inte var bra var att prognoserna helt missat att det skulle bli ett överskott och dessutom ett så stort. Detta skylls på att man från nämndernas sida har varit för försiktiga i sina förutsägelser. Och kommunalrådet Jan Lundgren höll med om att detta var en stor miss.

Dåligt företagsklimat
- Det är en allvarlig brist att prognoserna inte har stämt. Nämnderna har varit extremt försiktiga. Men nu ska det bli mer tillförlitliga prognoser i fortsättningen, sa Jan Lundgren och kunde inte låta bli att säga att "något litet har även den politiska ledningen bidragit med för att få det här resultatet med plus 82 miljoner".
Efterhand blev det mer och mer av valtal. Den höga arbetslösheten, speciellt då ungdomsarbetslösheten togs upp av flera i oppositionen liksom det dåliga företagsklimatet, där Gotlands kommun hamnar på plats 286 bland landets 290 kommuner.
Kommunalrådet Björn Jansson (s) som är ordförande i social- och omsorgsnämnden, SON, passade på att ta upp hur duktiga man har varit i den nämnden med att få bort de långvariga underskottet, att det är ett hårt långsiktigt arbete som ligger bakom den förbättrade ekonomin. Bland annat framhöll han att det gått bättre sedan man i stället för två förvaltningar gick över till en enda. Det gav en bättre överblick för förvaltningschefen.
Björn Jansson framhöll att nedskärningarna har gett effekt, bland annat inom LSS-omsorgen. Att det är "strategiskt" viktiga beslut som har tagits i nämnden och detta har inte påverkat brukarna negativt, påstod Björn Jansson. "Vi har fått ordning och reda", sa han.
Carina Lindberg (v) hade tre yrkanden som hon ville få igenom när det gäller kommunens årsredovisning nästa år. Hon fick igenom samtliga yrkanden. Det gällde att ha med uppgifter om läkemedelshanteringen, om jourlöneskuld och uppehållslöner och slutligen att ha med en kostnadsjämförelse av verksamheter utlagda på privata företag jämfört med när det drivs kommunalt.
Fullmäktige godkände årsredovisningen, beviljade ansvarsfrihet och sa ja till att 44,5 miljoner kronor avsätts som pensionsreserv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om