Både svårt och lätt i årets nutidsorientering
I går var det dags för årets upplaga av nutidsorienteringen, Dagens Nyheters sedan 1939 klassiska kunskapstävling. I år var 305 661 elever anmälda från 1 204 högstadieskolor runt om i landet. Bland dem var Solberga- skolans 9S med Erik Bogegård som förra året var nutidsorienteringens bästa klass och bästa elev på Gotland. Bland deltagarna saknades däremot Gotlands Montessoriskola som var fjolårets bästa skola på Gotland.
Erik Lindman-Mata. Förra året blev Gotlands Montessoriskola, där Erik Lindman-Mata går sista året, bästa högstadieskola på Gotland i DN:s nutidsorientering. I år hade skolan glömt göra anmälan till tävlingen.
Foto: Tobias Wallström
DN:s nutidsorienteringen 2007 startade klockan 8.30 och slutade 9.30. En kvart därefter lades både frågor och svar ut på dn.se. Alla frågeformulär rättas först för hand för att senare databearbetas. De bästa resultaten granskas sedan av en jury som därefter utser vinnarna som presenteras i slutet av oktober.
- Några frågor var lätta, andra svårare, tyckte eleverna i årets klass 9S på Solbergaskolan.
Diplom
Förra läsåret var niorna på Solberga ute på prao när nutidsorienteringen ägde rum och då blev Solbergaskolans klass 8S den bästa klassen av alla som deltog i nutidsorienteringen på ön. Bästa klass och bästa skola i varje län får ett diplom som delas ut vid en ceremoni som skolan själv arrangerar.
Vinsten till de individuella länsvinnarna delas ut under Nobeldagarna i december i Stockholm.
Som Dagens Nyheters gäster får vinnarna bland annat delta i utdelningen av Nobelpriset och ta emot sina egna pris av drottning Silvia vid en ceremoni på Stockholms slott.
Förra året var det Erik Bogegård, som då gick i 8S på Solbergaskolan, som blev bäst individuellt på Gotland och som därmed fick åka till Stockholm, delta i prisceremonin på Stockholms slott, äta lunch på Operakällaren tillsammans med övriga 20 vinnare och skolminister Jan Björklund samt närvara vid den högtidliga ceremonin i Konserthuset, då nobelpristagarna fick ta emot sina medaljer ur konungens hand
- Vi gör SO-tolvan varje vecka i skolan och det är ett bra sätt att hålla koll på vad som händer och sker i världen. Det är en bra övning träning för allmänbildningen, säger Erik Bogegård som tyckte att snabbfrågorna i årets nutidstest var lite knepigare jämfört med förra året.
Knepiga frågor
Också Lars Weijnitz, som är SO-lärare på Solbergaskolan och som i går hade ett förmiddagspass med klass 9S, tyckte att det fanns knepiga frågor som lurade mot slutet av årets upplaga av DN:s nutidsorientering.
Den sista frågan, till exempel, om förkortningen för det franska snabbtåget, med TGV som det rätta svaret.
På Gotlands Montessoriskola uppmärksammades inte årets nutidsorientering. Ingen anmälan hade skickats in vilket gjorde att högstadieeleverna på skolan, som var bästa skola i förra årets nutidsorientering, hade helt vanliga lektioner denna tisdagsförmiddag.
- Synd, det hade varit kul att vara med, säger Erik Lindman-Mata som går i Montessoriskolans nia detta läsår.
Från förra årets frågor minns han bland annat en om transfetter som han då inte kunde.
En fördel med det var att han kollade upp det rätta svaret och på så sätt lärde sig något nytt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!