Bagarn siktar hogt
För 20 år sedan bytte Laban Bergström i Öja harven mot mjölkvarnen.I dag bakar hans företag hundratusentals bröd varje år, en stor del säljs i Mälardalen.Nu siktar mjölnaren på att göra Sveriges bästa macka.
Foto:
Efter fem år bar det sig inte längre ekonomiskt och han återvände till huvudstaden och kockyrket. Vid det här laget hade han börjat mala mjöl i en av socknens gamla vindkvarnar. Sommartid - och blåsiga dagar - reste han hem för att jobba i den lilla kvarnen vid avtagsvägen mot Faludden på sydöstra Gotland.
<span class='mr'> Malde utav helsike</span>
Som mjölnare på deltid hade han en lite annorlunda överenskommelse med arbetsgivaren i Stockholm:
-Om Pohlman sade att det skulle blåsa nästa dag fick jag lov att åka hem. Då reste jag till Gotland, malde utav helsike och åkte tillbaka till Stockholm på kvällen igen, minns Laban med ett skratt.
Mjölet såldes i påsar direkt vid kvarnen. Men Laban ville göra något mer än att sälja en souvenir till sommarbesökare.
<span class='mr'>Fick hjälp av grannfruar</span>
Med hjälp av ett par grannfruar började han baka och sälja sitt eget bröd. Rörelsen utvecklades och flyttades till Vamlingbo, och återvände för tre år sedan till Öja och bondgården. Det senaste åren har försäljningen ökat med 25 procent och i dag arbetar tre heltidsanställda och en handfull timanställda i den ombyggda ladugården.
Här finns både mjölkvarn och ett bageri. De utför 15-20 olika typer av malningar och bakar åtta typer av bröd.
-Jag vet, det är fullkomligt vansinnigt. Man borde väl egentligen köra på någon enstaka sort. Men det känns samtidigt tråkigt, och att experimentera och ta fram nytt är min motor, säger Bergström.
Familjeföretaget säljer sina produkter lokalt och till butiker i Mälardalen. Sommartid säljs två tredjedelar av brödet till de gotländska butikerna, övriga tiden på året är förhållandena de motsatta.
<span class='mr'>Lastar brödbilen</span>
Det mesta som går på "export" säljs genom Konsum, men ett 20-tal butiker i Stockholm får sitt bröd levererat av Laban själv.
Två gånger i veckan lastar han brödbilen och åker över till fastlandet.
-Jag har märkt att jag få en bättre plats i butikshyllorna och jag säljer mer genom att leverera själv. Samtidigt får jag ju träffa butikens kunder, resonerar han.
<span class='mr'>Bra bröd för magen</span>
Tre av brödsorterna från Labans kvarn är baserade på dinkel.
Denna ålderdomliga variant av vete odlades i Sverige redan under stenåldern och vajade på fälten fram till vikingatiden.
På Gotland växte den ända till 60-talet för att sedan ersättas av förädlat vete som gav bättre avkastning.
Dinkeln har ett tjockt skal och det krävs en särskild maskin för att få bort det. Hela 40 procent dinkelskörden är skal.
Men där under den hårda ytan finns ett vetekorn rikt på kolhydrater, proteiner, vitaminer och mineraler.
Och fibrer som är bra för magen.
<span class='mr'>Deltar i prestigefylld tävling</span>
Bland de konsumenter som väljer kravodlade produkter har dinkeln blivit populär.
Skalen skyddar kornen mot miljögifter och svampangrepp, vilket gör att odlingarna inte behöver besprutas.
Laban Bergström tror på dinkeln och noterar att den är på god väg att bli bageriets bästsäljare.
Nästa helg är det dags för en ny fastlandsresa. Men denna gång är målet inte någon av stockholmsbutikerna utan bageri- och konditormässan i Örnsköldsvik.
Bergström har tillsammans med ytterligare fyra bagare valts ut av en jury att tävla om vem som gör den bästa mackan.
<span class='mr'>Hårda krav</span>
Bland kraven finns att den ska vara nyskapande, smaka gott och vara enkel att tillverka och att hantera för kunden.
Laban har utvecklat ett rörbröd som han tänker fylla med bland annat creme fraiche, äpple och skinka.
En riktig vinnare, tror han själv. Kunden slipper nämligen bekymret med kladdig dressing som droppar på kläderna, eftersom fyllningen omsluts av brödet.
-Den motsvarar det jag själv vill äta när jag är på resande fot, säger Laban Bergström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!