Bakom kulisserna på nya SVT

På kort tid har SVT genomgått en stor förvandling. Cheferna talar om ett nytt SVT, men förändringarna har en baksida. Nästan var femte anställd ska sluta och många fruktar uppsägning.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Gotland2008-09-08 04:00
Den 25 augusti lanserades det nya SVT. Nu ska kanalerna SVT 1, SVT 2 och SVT B profileras. I en reklamfilm på bolagets hemsida presenterar högsta chefen Eva Hamilton satsningen. "Välkommen till det lite nya SVT, till ditt SVT", säger hon. Men långt ifrån alla känner sig inbjudna.
Samtidigt som SVT förändras genomför företaget stora besparingar. Under 2009 ska kostnaderna minskas med 250 miljoner kronor. Upp till 500 av runt 2 600 fast anställda ska sluta. Många försvinner genom naturliga avgångar, men trots det måste runt 150 personer sägas upp.

Mindre organisation
Bortsett från nyheter förläggs all produktion till Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Oron är stor bland SVT-personal runt om i landet. Många är kritiska till hur ledningen skött förändringsarbetet.
- De brister i respekt mot de anställda. Man blåser i trumpeten i ena ändan samtidigt som man går fram med kvasten i den andra. De har presenterat det nya SVT på vår interna sajt trots att de vet att många blir av med jobbet. Det gör ont för de som redan mår dåligt. Många är väldigt knäckta och vet inte vad de ska göra med sina liv, säger Per-Arne Skoglund.
Han har arbetat som tekniker och redigerare i Norrköping i nästan 30 år, men ska nu starta eget. SVT lägger från årsskiftet ner all produktion i staden med undantag för "Östnytts" nyhetssändningar. Av 99 tjänster är det bara 34 som blir kvar.

Profiler får gå
En av dem som drabbas är tv-profilen Lena Liljeborg, känd från populära "Mitt i naturen". Nu arbetar hon med "Mera vetenskap", men står från 2009 utan jobb. Liksom andra på SVT har hon blivit erbjuden avgångsvederlag, men tackar hon ja till det kan hon inte söka nya jobb på företaget utan hamnar i två och ett halvt års karantän. Eftersom hon inte vill sluta med det arbete som 1996 gav henne Hylandpriset och utmärkelsen årets populäraste tv-person måste hon välja att få sparken utan ersättning.
- Det är kasst att de stänger ner en hel station på det här sättet utan att titta på vilka resurser som finns. De borde åtminstone erbjuda oss jobb internt, säger hon.
SVT:s vd Eva Hamilton förklarar nedskärningarna med att ledningen har ett ansvar för att se till att public service-televisionen behåller en ledande roll på den svenska mediemarknaden. För att lyckas med det måste företaget gå framåt. Samtidigt ska det sparas pengar.
- Det är vårt ansvar att kunna tala om för tv-licensbetalarna att vi använder deras pengar så effektivt det bara går, säger SVT-chefen.
Hon menar att det nu är rätt tid att dra ner på personalen eftersom så många 40-talister går i pension. Att de som får avsked inte är fler än 150 personer ser hon som en framgång.
- Jag hade fruktat att det skulle bli fler. Jag är tacksam för hur mina medarbetare och våra fack har agerat. De har varit väldigt proffsiga och resultatet är att det inte blir fler än cirka 150 som måste gå.
Kan du säga att det inte blir 150 till om ett par år?
- Så ska man aldrig säga.

Rätt tid för avsked
SVT ska få ett nytt sändningstillstånd 2010 och riksdagen har inte lagt fast våra framtida ekonomiska förutsättningar, säger Eva Hamilton.
Johanna Frelin är chef för den nya divisionen för allmän-tv i Stockholm.
Varför lanserar man nya SVT samtidigt som man minskar personalen?
- Därför att det är det som är det nya SVT - ett mera koncentrerat och fokuserat SVT. När vi ändrar strategi måste vi också ändra vårt sätt att producera, vårt sätt att vara, säger hon.
Eva Hamilton menar att det hade varit förödande att dra ner på personal utan att kunna presentera en strategi för framtiden.
- Hellre en radikal och tydlig förändring än ett ständigt gnetande, säger hon.
+ Varje år gör SVT en förlust på 80 miljoner kronor. Anledningen är att licensintäkterna årligen höjs med två procent medan kostnadsökningen för bolaget är runt fyra procent.
+ SVT var tidigare organiserat i åtta geografiska enheter med eget resultatansvar. Enheterna producerade nyheter, sport, drama, underhållning, barnprogram och andra program.
+ Från den 1 september i år gäller en ny organisation där samtliga enheter har bytts ut mot tre divisioner. Deras ansvarsområden är: Nyheter och sport, allmän-tv och interaktiva tjänster.
+ Nyheter kommer även fortsatt att produceras på de 28 stationer SVT har utspridda över landet. All annan produktion förläggs till Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om