2021 gjorde Region Gotland en direktanvisning av mark i Fårösund till Resona Utveckling AB. Bolaget planerade att bygga ett 30-tal mindre hyresrätter samt kafé och minigolfbana på fastigheten Bunge Kronhagen 3:4, nära färjeläget.
I augusti 2022 gjordes en annan direktanvisning. Den här gången fick Äppellunden Fastighets AB (dotterbolag till Nygarn Utveckling) mark nära äldreboendet Östersol. Där planerade bolaget att bygga 16 lägenheter.
Nu har båda direktanvisningarna lämnats tillbaka. Resona Utveckling AB har lagt ner planerna i Fårösund, trots att Region Gotland i mars åtog sig att bekosta en sanering av föroreningar. Kostnaden för saneringen är inte klarlagd, men den beräknades kosta upp emot fem miljoner kronor. Fastigheten bedömdes vara värd 900 000 kronor, så försäljningen skulle bli en förlustaffär för regionen.
Region Gotland visade god vilja, tycker Resonas vd Fredrik Bele, som förklarar varför bolaget hoppade av:
– När vi ansökte om att få en direktanvisning fanns ett investeringsstöd som passade för hyresrätter på mindre orter. När det togs bort fanns inte förutsättningarna kvar för att bygga hyresrätter.
Kunde ni inte ha byggt bostadsrätter i stället?
– Det var inte det regionen önskade. För att försäkra sig om att få permanentboende ville man ha hyresrätter, säger Fredrik Bele.
I Östergarn gick samarbetet med regionen sämre. Region Gotland och bostadsbolaget lyckades inte komma överens om villkoren. Regionen villkorade direktanvisningen med vite om inte fastigheten var bebyggd i tid, och såg helst att lägenheterna blev hyresrätter.
– Vi vill bygga ägarlägenheter. Det är den billigaste boendeformen, och dessutom skulle vi kunna bygga ut successivt med ett par lägenheter åt gången. Att bygga allt på en gång för att slippa vite skulle innebära en alltför stor risk. Som nystartat bostadsbolag ville vi vara lite försiktiga, säger styrelseledamoten Mårten Lindström.
Både fastigheten i Fårösund och den i Östergarn behöver saneras. I Fårösund är jorden förorenad med PAH (aromatiska kolväten) samt kadmium, kvicksilver och bly. I Östergarn finns arsenik i så hög halt att marken inte kan användas för bostäder innan den sanerats.
Båda fastigheterna kommer att läggas ut till förnyad markanvisning. Regionstyrelsen har dessutom beslutat att utreda kostnaderna för att åtgärda föroreningarna.
– Vi ser att både Fårösund och Östergarn är attraktiva platser för bostäder och vill därför på Region Gotlands hemsida presentera båda platserna för kommande försäljning. Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att få bostäder i dessa två skolområden, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).
Mårten Lindström tycker dock att regionen bör tänka efter innan villkoren i nästa markanvisning formuleras:
– De krav de ställde på oss var inte anpassade för landsbygden. Men vi ger inte upp. Om villkoren passar oss bättre nästa gång är vi intresserade.
För att Resona Utveckling AB ska bygga hyresrätter i Fårösund krävs att någon form av stöd återinförs.
– Det är klart att byggkonjunkturen påverkar just nu, men utan ett investeringsstöd kommer det inte att gå att bygga hyresrätter i Fårösund, säger Fredrik Bele som tillägger:
– Jag hoppas att man återinför någon form av stimulans och att vi kan återkomma. Fastigheten i Fårösund har ett fantastiskt fint läge.