Banden är klippta i Sanda

Årets socken, Sanda, invigde året med en stor fest i bygdegården i går. Det blev trångt, det blev tal, sång och många applåder när sockenborna firade sig själva.

INVIGNING. Sanda är Årets socken och i går invigdes året med bandklippning i bygdegården. Emilia Norragård klippte bandet påhejad av Nils-Ove Norragård och Hans Eriksson.

INVIGNING. Sanda är Årets socken och i går invigdes året med bandklippning i bygdegården. Emilia Norragård klippte bandet påhejad av Nils-Ove Norragård och Hans Eriksson.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-02-14 04:00

- Ni vet inte vad ni har gett er in på, sa Lars Ekdahl, Barlingbo. Det är jobbigt men samtidigt fantastiskt roligt.

Han överlämnade lite presenter från Barlingbo, som var årets socken 2010.


- Det mest fantastiska var nog primörpremiären, sa Lars Ekdahl. Då kom 300 personer om dagen till Barlingbo. Och alla ville ha mat. Så förbered er ordentligt med mat.

Hans Eriksson, ordförande i Sanda Röda korskrets, inledningstalade:

- Egentligen är det märkligt att man väljer en avfolkningsbygd till årets socken, sa han. År 1895 fanns 955 invånare i Sanda och i dag har vi 688. Men jämför vi med 2001 när vi hade 603 sockenbor så ser det genast bättre ut.


Lång lista
Han presenterade alla föreningar i socknen och framförallt alla företag och det var en lång lista. Däck, bröd, korv, primörer, rör, el, smide, häst var bara några företagare. Bygdegården har 150 uthyrningstillfällen och hembygdsföreningen har 23 sammankomster om året. Redan nu har Sandaborna planerat för detta år och bjuder, förutom på den stora primörfestivalen, också basar med utomhusdans i sommar.

Lennart Fredriksson, Fole, överlämnade vandringspriset som består av ett gårdskors.

- Det fanns många anledningar till att välja Sanda till årets socken, sa Lennart Fredriksson. Bland annat ger man ut Sandpappret där man kan läsa om allt som händer. Det har blivit ett viktigt dokument, även historiskt, och man presenterar till och med alla nyinflyttade i Sanda. Här finns många företag och ett rikt föreningsliv, fiskeläge och en aktiv syförening. Dessutom spelar man ju amatörrevy här på Valborgsmässoafton.


Bagge i guld
Tomas Pettersson driver Stenhuse gård och han överraskades efter att ha berättat om verksamheten vid Stenhuse. Festkommittén hade nämligen beslutat att utse årets Sanda-bo. Det blev naturligtvis Tomas Pettersson och priset han fick var en vacker bagge i guld.


Vandra vidare
Den hade Kristina Laurent och Matti Nurmi förgyllt efter att ha hittat själva kraniet i en hage. Denna bagge ska vandra vidare men under året får den alltså stå vid Stenhuse.

Tomas Petterssons föredrag hade titeln "Från sockerbruksarbetare till hovleverantör". Han var lite blygsam men till slut kom det fram.

- Ja, det var då det där bröllopet. Vi levererade ramslök, jordgubbar, rabarber, sparris och gulbetor till det, sa han.

Han har också varit leverantör till Nobelfesten.

Emilia Norragård, 9 år, klippte bandet utan att darra på handen även om saxen var slö.

- Jag var lite nervös men det gick ju bra, sa Emilia. Det bästa med Sanda är att det är nära till farmor, det finns bra ridstigar där jag kan rida på min häst, Ronja, som är 18 år. Skolan är också bra och alla kompisar. Ja, Sanda är en bra socken för barn.

Christina Broberg och Erik Holmqvist underhöll med sång medan sockenborna åt smörgåstårta och drack kaffe. Det hela avslutades med att hembygdsföreningen höll årsmöte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om