Bandvagnar redo att dra ut i fält
Nu står räddningstjänsten på Gotland rustad för att ta sig fram också ute i terrängen.
- En av vagnarna är en så kallad lastväxlarbandvagn. Den kan man byta flak på och då har vi ett flak för vatten vid skogsbränder och ett annat vid oljesanering på stränder. Jag tror att den vagnen blir den mest använda. Den kommer att så helt klar under våren. Med bandvagn kan vi också ta oss fram om exempelvis ligger skadad ute i skogen. Då kan ambulanspersonal lämna ambulansen och åka med i bandvagnen till den skadade.
Det berättar brandmannen Ulf Jansson, som är projektansvarig för bandvagnarna.
Totalt är det åtta stycken som man har fått och som militären tidigare har använt på Gotland. Tre är nu redo att användas medan de övriga fem vagnarna är till för att ta reservdelar ifrån.
Nya krafter
- Det räcker långt med tre vagnar i tjänst. Beredskapen är densamma som för övriga fordon. På 90 sekunder ska vi vara iväg. Det kan jämföras med förr när vi bad militären om hjälp. då tog det 5-6 timmar innan bandvagnarna kom. Nu finns det 13 heltidsanställda brandmän som under hösten har blivit utbildade. De har fått drygt tjugo timmar av teori blandad med praktik som har skett på Tofta skjutfält.
- Det finns personal utbildade på bandvagnarna på varje skift, fortsätter Ulf Jansson. Utan bandvagnarna skulle vi stå oss slätt om något inträffar där ambulanser inte kan ta sig fram eller där man inte kan landa med helikopter.
Räddningstjänstens bandvagnar har tidigare stått hos militären på Gotland. Det är inte de mest moderna som vi har fått men de är tillräckligt bra att använda. I varje vagn finns det plats för max sju personer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!