"Bara" 135 av 550 som fick gå är ännu helt utan arbete

Arbetsmarknadsläget på Gotland såg nattsvart ut höstas. Inom loppet av några månader varslades 550 anställda från Flextronics.
Nu är läget annorlunda. Bara en fjärdedel av de som fick sluta på fabriken är arbetslösa i dag.
­ Med facit i hand tycker jag att vi har lyckats, säger Jörgen Melin på Arbetsförmedlingen i Visby.

Gotland2002-05-22 04:00
Med kännedom om de stora varslen som ägt rum på Gotland under det senaste året så bjuder den senaste arbetsmarknadsstatistiken på en överraskning:
Just nu är 1 031 gotlänningar arbetslösa. De är många, men ändå inte mer än 21 personer fler än de som var arbetslösa på Gotland vid samma tid i fjol.
Vad är det som har hänt?
Vart har alla de som varslats från Flextronics tagit vägen?
Jörgen Melin på Arbetsförmedlingen i Visby vet. Han är samordnare för rekryteringsgruppen och har jobbat med de som varslats från Flextronics och arbetet inleddes i ett rejält motlut på sensommaren i fjol:
­ I september och oktober var det tungt. Jag tänkte bara att "hur ska det här gå att lösa?". Varslen från Flextronics var något helt annat än när de lade ner Sockerbruket i Roma. Då visste vi vilka personer som vi arbetade med. Det här var bara ett jättestort varsel och vi visste inte vilka som skulle drabbas, berättar Jörgen Melin.
Men för många före detta Flextronics-anställda har det löst sig. De har åtminstone sysselsättning i dag. Så här ser det ut just nu:
- Av de 74 tjänstemän som varslades i den första omgången löste det sig ganska snart för de allra flesta. Många slutades med avtalspension.
- Cirka 130 av de som varslades i augusti har börjat studera. De allra flesta läser in gymnasie- eller grundskolekompetens på Komvux, några studerar på högskolan.
- Av de 475 personerna som varslades i augusti har ett 70-tal personer fått nya jobb.
- Omkring 25 personer har flyttat från Gotland till jobb på andra håll i landet.
- 4-5 personer har startat egna företag.
- Av de som skrev in sig på Arbetsförmedlingen när det stora varslet lades i augusti återstår i dag 232 personer. Av dessa går ett hundratal personer på olika former av arbetsmarknadsutbildningar.
- 135 personer är fortfarande helt arbetslösa.
<span class=MR>Samordnaren är nöjd</span>
Med tanke på utgångsläget är Jörgen Melin ganska nöjd med hur det ser ut i dag.
­ I höstas tänkte jag att om vi får in åtminstone hälften av de som sägs upp i annan sysselsättning innan år 2002 är slut så har vi gjort ett bra jobb, men vi ligger bättre till än så och vi är faktiskt nöjda, säger Jörgen Melin.
Samarbete mellan olika parter är en av anledningarna till att så många har kommit igång med nya verksamheter så fort, menar Jörgen Melin:
­ Det viktigaste är att den som blivit uppsagd själv är aktivt arbetssökande. Sedan har de fackliga organisationerna, vi på Arbetsförmedlingen och företaget har också hjälpt till. Flextronics lät till exempel anställda gå ut och testa nya jobb under uppsägningstiden. Det ledde till att en del personer blev kvar på de nya arbetsplatserna.
<span class=MR>Varsel för ytterligare 95 </span>
Innan alla de som varslades i juni och augusti hunnit sluta på Flextronics lade företaget fram ett nytt varsel. I mars varslades ytterligare 95 personer från Visbyfabriken. Arbetsförmedlingen har ännu inte hunnit börja arbeta med på allvar med dessa personer, men Jörgen Melin vet redan att alla dessa 95 inte kommer att gå raka vägen ut i arbetslöshet:
­ De har säkert kunnat förbereda sig på ett annat sätt än de som sades upp förra året och de har nog haft ögonen öppna för andra möjligheter på arbetsmarknaden. Av de 62 tjänstemän som sägs upp finns det redan en lösning för 38 personer. En del har gått till andra jobb, några går i pension, några tar föräldraledigt. Av metallarna finns det en lösning för de allra flesta. Vi kommer att jobba vidare med ungefär tio av dem.
Jörgen Melin är medveten om att det ännu kan komma ett bakslag. Merparten av de som sagts upp har ju inte fått nya jobb utan gått till studier som kommer att ta slut.
­ Det bästa är ju om alla får jobb, men så enkelt är det inte. Många av de som anställdes av LM kom direkt från grundskolan och de kunskaper som de har med sig från branschen går inte att använda på så många gotländska arbetsplatser.
­ Även om de inte går direkt från utbildningen till ett nytt jobb, så kommer de i alla fall att ha ett bättre utgångsläge än vad de hade innan de började studera. Det är det som är vårt jobb; att se till så att folk får utbildning och nya möjligheter, säger Jörgen Melin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om