"Bara färjornas bastrafik blir kvar"

Nu ser det ut som om de föreslagna prishöjningarna i gotlandstrafiken även kommer att drabba barn, 0-6 år. De har hittills åkt gratis.
- Det vore självmord att göra så, säger Nils Nordenbrink, Företagarnas ledamot i trafikantrådet. Men om det skulle gå igenom har trafikantrådet möjlighet att omfördela pengarna, vilket skulle leda till ännu högre priser för alla andra.

Gotland2005-09-20 06:00
Nils Nordenbrink har gjort en analys av det förslag till prishöjningar och minskningen av antalet turer som Rikstrafiken lämnade i förra veckan. Det innebär 200 turer mindre och prishöjningar på cirka 30 procent.
- Men om det är så att vi skall betala för oljeprisökningarna så borde prishöjningen stanna på cirka 10 procent. Jag anser att vad som är därutöver är ersättningar som har med avtalet mellan rederiet och Rikstrafiken att göra.
Förra veckan klargjorde Rikstrafiken att rederiet inte kan göra av med all den olja som man får betalt för. Det vill Rikstrafiken ändra på och det är också det som det tvistas om mellan parterna.

Aktion idag
- Vi kommer att agera i den här frågan och skriva till statsrådet Ulrika Messing och påpeka det orimliga i att resenärerna skall betala för ett avtal som tecknats mellan rederiet och den gamla ledningen i Rikstrafiken, säger Nils Nordenbrink. Det kommer förmodligen att bli någon form av aktion även vid invigningen av ombyggnaden av riksväg 73 idag, tisdag.
Han har räknat på hur prishöjningen skulle slå för en fastlandsfamilj respektive en gotlandsfamilj. För fastlandsfamiljen skulle priset för att åka med gotlandstrafiken öka från 2 714 kronor till 3 300 kronor, vilket är 23 procent. Det är det högsta priset någonsin sedan 1950-talet, menar Nils Nordenbrink. För lågprisbiljetter kommer ökningen att vara betydligt större.
För gotlandsfamiljen skulle kostnaden öka från 1 172 kronor till 1 711 kronor, vilket motsvarar en ökning på 46 procent. För godstrafiken kommer priset att stiga med 30 procent.
Det finns också olika syn på hur prishöjningen och minskningen av antalet turer kommer att påverka resandeströmmen.

300 000 färre resenärer
Rikstrafiken räknar med att resandet kommer att minska med 160 000 resenärer, vilket är en minskning med 11 procent. Det innebär att vi är tillbaka på samma resande som 1991. Destination Gotland är mer pessimistisk och räknar med att resandet kommer att minska med 300 000 resenärer, 21 procent, vilket skulle innebära att vi når samma resandeström som för tio år sedan. Om resandeströmmen minskar allt för mycket så har Rikstrafiken aviserat att man kommer att höja priserna ännu mer.

Bara bastrafiken kvar
Trafikminskningarna kommer att slå mot för och eftersäsong tror, Nils Nordenbrink.
- De relativt bekväma turer som idag finns för både fastlänningar och gotlänningar mellan den 15 april och 10 oktober kommer att försvinna. Kvar blir endast bastrafiken. Detta kommer att drabba sommargotlänningars veckoslutsresor till Gotland, veckopendlande gotlänningar samt gotlänningars veckoslutsresande till fastlandet.

Slår hårt
Detta tillsammans med nerkortning av sommarturlistan kommer att slå direkt mot de ansträngningar som besöksnäringen gjort under många år för att öka besökandeströmmarna i för- och eftersäsong, anser han
Nordenbrink tror att de höjda priserna långsiktigt kommer att innebära att förstagångsresenärerna minskar på grund av högre "instegspriser".
- En mildring av en redan hög prisnivå för priskänsliga resenärer var högt på önskelistan inför 2006. Nu blir det precis tvärtom, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om