Bara gotländskt på kaffebordet

Ett kaffekalas med bara gotländska produkter bjöds det på i Gothem.- Allt som behövs för att baka det här finns på ön, säger Jessica Hermansson och visade upp ett bord med alla de sorters kakor och bullar.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-25 04:00
Hon var en av inititativtagarna till det stora kaffekalaset i bygdegården i söndags. Ett av syftena med festen var få fler att välja svenska råvaror och ta reda på var maten kommer ifrån.
Det tryckte hon lite extra hårt på. Med hjälp av olika havfabrikat fick folk gissa från vilka länder råvarorna kom i olika kända maträtter.

Utländska halvfabrikat
- Det här kommer från Tyskland, Belgien och Danmark. Inget är svenskt, sa hon och pekade på ett vanligt halvfabrikat som många tror innehåller inhemska varor. Det gäller att läsa på förpackningen.
Att främja de svenska och gotländska råvarorna är enkelt på ett kaffebord.
- Det är viktigt att det är närproducerat och gärna Kravodlat, säger Jessica Hermansson.
Tillsammans med LTF Gotland Gothems Rödakorskrets, hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningens folk har hon ordnat åtta bakträffar.
- Vi har plockat fram gamla gotländska recept. En del har vi förändrat medan andra har följts precis som de är.
- Det har varit sjukt roligt, utbrister hon.

16 olika bakverk
Det tyckte nog alla som kommit till bygdegården i söndags. För en dryg hundralapp fick gästerna smaka på 16 olika bakverk och det var allt från småkakor till avancerade struvor. Alla mumsade av hjärtans lust samtidigt som socknens damer sjöng: "Klappa takten alla bagarbarn". Och de som inte orkade med allt det goda kunde stoppa resterna i en påse och ta med sig hem.
- Visst är det gott, tyckte Sonja Pettersson som lät sig väl smaka.
Sirapskakor är garanterat goda och jättelätta att göra. Här kommer receptet:
5 dl vtemjöl
2 tsk bikarbonat
200 gram smör eller margarin
2 dl strösocker
1 msk sirap
Rör ihop matfett, socker och sirap. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonaten. Forma till en fast deg och rulla till längder. Lägg rullen på en plåt klädd med bakpapper. Platta till rullen något. Grädda i 200 grader i 10-12 minuuter. Skär längderna på snedden medan de ännu är varma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!