Bara plats för gotländska kvinnor på förlossningen

Omkring den 11 juli ska Nicole Ekström föda barn. På Gotland hade hon tänkt - eftersom familjen bor här hela sommaren.
Men när Nicole ringde till mödravården i Hemse och Visby lasarett fick hon höra att hon inte är välkommen. Det finns bara plats för gotlänningar på förlossningsavdelningen i juli.

Gotland2004-06-23 04:00
Trycket kommer att bli högt på lasarettets förlossningsavdelning i juli. Många gotländskor beräknas nedkomma under den månaden, samtidigt som det råder brist på barnmorskor.
Några enstaka fastländska par som har hört av sig till lasarettet för länge sedan får föda på Gotland, men annars säger man nej till de fastlänningar som vill föda här.
För Nicole Ekström och hennes man Jacob kom beskedet om att de inte var välkomna till Visby lasarett som en kalldusch. De är sommarboende på Gotland och har just den här sommaren inget annat boende hemma i Stockholm. Den gamla bostaden är såld och till den nya får de inte tillträde förrän i slutet av augusti.
När Nicole ringde till mödravårdscentralen i Hemse och förlossningen i Visby för att berätta att hon var på ön fick hon beskedet att hon borde stanna kvar i Stockholm tills barnet var fött.
- Jag fick ett jätteotrevligt bemötande. "Du ska stanna hemma", sa de. Men vi kan ju inte vara i Stockholm utan bostad.
En av de personer som Nicole talade med sa att "det är klart att om ni står här vid dörren och ska föda så tar vi emot er", medan en annan person nämnde att det kunde bli aktuellt med helikoptertransport till Stockholm om Nicole valde att bli kvar på Gotland.
- Det är ju inte det man vill höra när man ska föda ett barn. Man känner sig ju lite labil i en situation som den här, säger Nicole.
<span class=MR>Hårt tryck</span>
Hon inser att trycket är hårt på förlossningsavdelningen i Visby.
- Men så är det ju över hela landet och vi ska ju faktiskt bo på Gotland i sommar.
Nicole minns hur det var för två år sedan, när hon och maken Jacob skulle få sitt första barn. Förlossningen skulle äga rum i Stockholm, strax efter deras vistelse på Gotland, men eftersom de blev kvar på ön in i det sista så ringde de till lasarettet för att berätta att det kunde bli förlossning här om barnet kom för tidigt. Den gången möttes de med öppna famnen på Visby lasarett och bjöds in för att titta på avdelningen så att de skulle känna sig hemmastadda om det skulle bli en tidig förlossning.
Då jobbade kvinnokliniken ännu med kampanjen "Föd på Gotland" där man bjöd in kvinnor från andra delar av landet att föda barn på Gotland. Kampanjen var framgångsrik. Många fastlandskvinnor valde Visby lasarett framför att föda i Stockholmsområdet där man inte kunde vara säker på vilket sjukhus man skulle hänvisas till när det var dags.
Än är det dock är inte slut med gästfriheten på Visby lasarett. Det är bara juli månad som är riktigt besvärlig.
- Då har vi många egna beräknade förlossningar och brist på personal. Vi kan ju inte ta emot fler kvinnor än vad vi har bemanning för. Vi kan inte hindra folk från att få vård, men vi rekommenderar dem att föda barn på sin hemort, säger Karin Bramford som är tillförordnad avdelningschef på kvinnokliniken.
<span class=MR>Bemanningsföretag</span>
Nu har man anlitat ett bemanningsföretag för att försöka lösa bristen på barnmorskor, men ännu har man inte lyckats få full bemanning. Nicole och Jacob Ekström ser ingen annan utväg än att bli kvar på Gotland för att föda, men efter kontakterna med lasarettet i Visby och mödravården i Hemse känner sig Nicole orolig över vilka konsekvenser det kan få:
- De kanske tänker "vad gör hon här" och jäklas med oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om