Bara spillror kvar av ungdomsförbund

De politiska ungdomsförbunden för en tynande tillvaro trots att vi är mitt i valrörelsen. Flera förbund har lagt ned sin lokala verksamhet.

Niklas Gahne är ordförande för de 18 medlemmarna i Cuf. Han tror att ungdomsförbundens rekryteringsproblem på sikt kan bli ett problem för demokratin.

Niklas Gahne är ordförande för de 18 medlemmarna i Cuf. Han tror att ungdomsförbundens rekryteringsproblem på sikt kan bli ett problem för demokratin.

Foto:

Gotland2018-09-03 14:05

Vid årsskiftet hade de politiska ungdomsförbunden på Gotland bara ett par hundra medlemmar tillsammans. Eftersom verksamheten har lagts på is söker flera förbund inte ens de bidrag som de kan få från regionen.

Hittills i år har bara tre förbund sökt regionens bidrag. Det är Moderata ungdomsförbundet, Muf, som vid årsskiftet hade 73 medlemmar, Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, med 58 medlemmar, och Centerpartiets ungdomsförbund Cuf, med 12 medlemmar.

Cuf:s ordförande Niklas Gahne rapporterar att antalet Cuf:are har ökat till 18 under året, men han tycker ändå att de är alldeles för få:

– Ungdomar engagerar sig i enstaka frågor, men de är inte lika villiga som tidigare att bli aktiva i ett ungdomsförbund.

Är det tröstlöst att jobba för så få medlemmar?

– Nej, det här är viktigt och någon måste ta tag i det för att det ska bli bättre, säger Niklas Gahne.

Niklas Gahne är väl medveten om att det har sett annorlunda ut historiskt. På 80-talet hade Cuf ungefär 800 medlemmar på Gotland. Även My Frändestrand, som är ordförande för SSU, har fått rapporter från hur det såg ut inom SSU på 1970- och 80-talen:

– SSU var gigantiskt! Det fanns klubbar överallt, säger hon.

Både My Frändestrand och Niklas Gahne tycker att det är ett demokratiskt problem att ungdomsförbunden bara är spillror av vad de en gång var.

– Om vi vill att något ska ändras inom partiet får vi inte samma respons med 50 medlemmar som om vi hade haft 300, säger My Frändestrand.

– I det långa loppet kan detta leda till att partierna och demokratin får ett legitimitetsproblem, säger Niklas Gahne.

Flera högstadieskolor på Gotland vill inte ha besök av ungdomsförbunden, annat än i samband med debatter inför valet. Det kan vara en orsak till att förbunden har svårt att nå ut:

– Nu kan vi inte fånga upp ungdomarna förrän de börjar gymnasiet och då har vi bara två-tre år på oss innan de flyttar från Gotland, säger My Frändestrand.

Centerpartiets ordförande Eva Nypelius var en av dem som kom in i politiken under Cuf:s glansdagar när bara Lokrume-avdelningen samlade mer än 100 medlemmar. På 80-talet hade Cuf också ”ungdomslistor” i valen. Eva Nypelius var själv en av dem som kom in då och hon tycker att det är problematiskt att Cuf har krympt.

Med ungdomsförbunden försvinner en rekryteringsbas för partierna.

– Vi har ungdomar på våra listor, men det är ett tapp att vi inte har kvar den där basen. Cuf gav ju en skolning i hur man bildar opinion och driver politik praktiskt, säger Eva Nypelius.

Är du orolig för framtiden?

– Nej. Folk hör av sig och vill vara med och jobba för oss, så det känns bra. Och jag tror att ju mer vår grundläggande demokrati utmanas – desto mer får folk upp ögonen för hur viktigt det är att jobba politiskt, säger Eva Nypelius.

Samtidigt som stora partier förlorar sina ungdomsmedlemmar finns det uppstickare som bryter trenden: Feministiskt initiativ, som bara har ett mandat i regionfullmäktige har 37 medlemmar i Unga feminister. Även Kristdemokraterna, som inte har något mandat i fullmäktige, har rekryterat ett 20-tal gotlänningar till ungdomsförbundet.

Så många medlemmar har ungdomsförbunden

Vid årsskiftet hade ungdomsförbunden så här många medlemmar:

Moderata ungdomsförbundet: 73.

Socialdemokratiska ungdomsförbundet: 58.

Unga feminister: 37.

Kristdemokraternas ungdomsförbund: Ett 20-tal.

Centerpartiets ungdomsförbund: 12.

Ungsvenskarna SDU: 10.

Grön ungdom: Inaktivt, men förbundet har 6 medlemmar på Gotland.

Ung Vänster: 6.

Liberala ungdomsförbundet: Inaktivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om