Bara tre chefer sitter säkert när länsstyrelsen organiserar om
Vid årsskiftet sjösätter läns-styrelsen en helt ny organisation. Antalet chefer minskas och det yttersta ansvaret samlas i en strategisk ledningsgrupp med nio personer.Till den gruppen ska sex personer rekryteras. Internrekrytering pågår och bland de 22 sökande har åtta personer valts ut. De träffar den partsammansatta rekryteringsgruppen nästa vecka.
Grunden till omorganisationen är den psykosociala utredning som gjordes på länsstyrelsen 2002. Det fanns en otydlighet i ansvarsfördelningen som kritiserades av personalen, och arbetet har sedan dess pågått med att skapa en tydligare organisation.
<span class=MR>"Gammal hierarki"</span>
Statstjänstemannaförbundets representant Göran Emanuelsson håller med om att en omorganisation behövs:
Nuvarande organisation är en gammal hierarki. Jag tror det kan vara nyttigt att göra om den.
Från årsskiftet samlas det strategiska ansvaret i en ledningsgrupp med nio personer. Tre är självskrivna; landshövdingen Marianne Samuelsson, länsrådet Anders Granat och interna supportchefen Kristina Karlstam. Övriga sex ska rekryteras internt, och det finns 22 sökande.
Marianne Samuelsson och Anders Granat har redan pratat med alla sökande, och den grupp som ingår i rekryteringsarbetet träffar åtta av de sökande nästa vecka.
Med färre chefer växer deras ansvarsområden, och det är något som oroar Göran Emanuelsson.
Vi vill ha chefer som står nära verksamheten och är kunniga inom det områden. När cheferna får fler ansvarsområden kan det bli svårt att hålla sig uppdaterad, säger han.
<span class=MR>Ta tillvara intresset</span>
16 av de sökande får inte plats i ledningsgruppen.
De har visat ett intresse som vi måste ta tillvara. De tror på den organisation vi är på väg att bygga upp, säger Anders Granat.
Länsstyrelsen har i dag en rad staber som leds av fuktionschefer. Den organisationen kommer efter årsskiftet att ersättas med ledningsgruppen, som under sig har en rad teamledare. Hur många teamledare som kommer att tillsättas är ännu inte bestämt, utan blir en fråga för ledningsgruppen.
Omorganisationen genomförs inte för att spara pengar, enligt Anders Granat.
Vi vill utveckla organisationen så att den på bästa sätt kommer gotlänningarna till del, säger han.
Alla bitar kommer dock inte att falla på plats vid årsskiftet. En ny organisation måste få tid på sig att hitta sina arbetsformer.
2005 får ses som en utvecklingsfas. Först om 1,5 år tror jag man kan bedöma hur den nya organisationen fungerar, säger Anders Granat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!