Bara vartannat misstänkt bygge utreds

På bara två år har regionen fått in närmare 400 ärenden om till exempel svartbyggen. Men bara runt hälften granskas. Resten läggs på hög.

Runt 650 ärenden om svartbyggen och andra otillåtna byggåtgärder ligger outredda på regionens Samhällsbyggnadsförvaltning.

Runt 650 ärenden om svartbyggen och andra otillåtna byggåtgärder ligger outredda på regionens Samhällsbyggnadsförvaltning.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-12-17 10:00

De två senaste åren har regionen fått in närmare 400 nya tillsynsärenden om svartbyggen och otillåtna byggåtgärder. Cirka hälften av fallen har utretts och ett beslut har fattats, men resten anses ha låg prioritet och åtgärdas inte. Samtidigt ligger många äldre ärenden kvar outredda, det äldsta är från 2002. Totalt har regionen runt 650 tillsynsärenden som de behöver titta på.

– Ärenden har samlats i alla år. Det har inte varit prioriterat hos nämnden, säger Alma Zenunovic, samhällsbyggnadsjurist vid regionen.

Sedan förra året är det möjligt att anmäla sådant som man tror strider mot byggreglerna via regionens hemsida. Det har gjort att antalet anmälningar har närmare fördubblats under 2018 och 2019 jämfört med år 2017. Då registrerades 116 ärenden, 2018 var siffran uppe i 191 och till början av december i år hade 189 ärenden anmälts. De nya ärenden som kommer in måste prioriteras både i förhållande till varandra och till de gamla ärendena och bara runt hälften av dem har tagits upp för beslut. Lågprioriterade anmälningar får vänta.

– Vi jobbar hela tiden men det syns inte. Det är frustrerande. Med nuvarande bemanning kommer det att ta tio år att komma i balans, säger Alma Zenunovic.

Ungefär hälften av anmälningarna kommer från allmänheten, resten står regionens tjänstemän för. Anmälningarna handlar om svarbyggen eller fel som begåtts under bygglovsprocessen. Men också om att en fastighet används till annat än vad bygglovet säger, som hotellverksamhet, vilket ställer helt andra krav på bland annat brandsäkerhet. I de flesta beslut från nämnden får fastighetsägaren ett föreläggande om någon slags åtgärd. Ungefär en av tio får beslut om sanktionsavgift. Under 2018 handlade det om drygt en halv miljon kronor, hittills i år nästan 1,8 miljoner kronor, en ökning som till stor del beror på ett enskilt fall med en sanktionsavgiften på cirka en miljon.

– Men det handlar inte om att vi ska utfärda sanktioner. Meningen är att folk ska göra rätt, säger Alma Zenunovic.

Hon har just skrivit en ny plan för hur tillsynen borde gå till framöver. I den föreslår förvaltningen att regionen anställer ytterligare två personer till tillsynsteamet. Enligt de beräkningar som gjorts skulle det då ta fyra år att beta av gamla ärenden samtidigt som nya ärenden inte tillåts bli gamla. Tillsynsplanen tas upp på miljö- och byggnämndens sammanträde idag.

Även om hon får två nya kollegor på heltid kommer det att ta fyra år att beta av alla gamla tillsynsärenden samtidigt som man hanterar nya, berättar Alma Zenunovic, samhällsbyggnadsjurist på regionen.
Även om hon får två nya kollegor på heltid kommer det att ta fyra år att beta av alla gamla tillsynsärenden samtidigt som man hanterar nya, berättar Alma Zenunovic, samhällsbyggnadsjurist på regionen.
Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!