-Det är troligtvis ett resultat av att socialsekreterare och chefer har bytt jobb. Då kan tyvärr ärenden ibland falla mellan stolarna, säger Marica Gardell, tf avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen.
Förra årets skärpning av socialtjänstlagen har medfört att landets kommuner under året har rapporterat till länsstyrelsen alla de biståndsbeslut som efter tre månader inte har verkställts. På Gotland visade det sig då att väntetiderna i många fall var så långa, och dokumentationen så undermålig, att myndigheten startade en särskild tillsyn av kommunen för att få den att skärpa sina rutiner. "Ur rättssäkerhetssynpunkt är det oacceptabelt att enskilda inte får tillgång till de rättigheter som lagstiftningen ger dem.", skriver länsstyrelsen i sin bedömning.
Lägger om strukturenUtöver de 15 barnen (som vid beslutstillfället var 16 år eller yngre) som väntat två år eller längre fanns vid första inrapporteringen i höstas ytterligare 49 ärenden från social- och omsorgsnämnden där beslut inte hade omvandlats till reell handling i tid. Flertalet av dem kom från individ- och familjeenheten. Chef Marica Gardell tar åt sig kritiken. - Vi på socialtjänsten vet att vi ständigt måste jobba med att förbättra rättssäkerheten. Den här granskningen gav oss en väldigt tydlig signal om vilket område det är vi måste fokusera på, säger hon och menar att enheten nu omorganiserar sin verksamhet. Tidigare hade samma handläggare hand om ärendet i både utrednings- och insatsskedet, vilket kunde göra att när nya akuta fall kom in så nedprioriterades uppföljningen av de tidigare ärendena, berättar Marica Gardell. Framöver lämnas nu ärendet efter beslut om insats över till en specifik handläggaren som ska se till att personerna verkligen får det stöd de är beviljade. - På så sätt är vi rätt säkra på att vi får en bra struktur på arbetet och dokumentationen, kommenterar hon. Brist på kontaktpersoner
Av de anmälningar som kom in till länsstyrelsen gällde hälften personer som skulle få kontaktfamilj eller kontaktperson. Ett behov som är besvärligt att fylla på Gotland. - Det är svårt eftersom det rör sig om frivilliga insatser. Vi kan aldrig tvinga någon, menar Gardell, som fortsätter: - Ibland har vi kanske varit snabba med att fatta beslut, utan att kunna rekrytera kontaktpersoner. Vad vi måste göra nu istället är att fundera över vilka andra möjliga vägar vi kan ta för att ge det stöd som vi beslutar om, säger Gardell. Flera av ärendena som inkom under rapporteringen har ansvariga på länsstyrelsen nu avslutat, eftersom de anser att behovet inte längre är aktuellt. Fem av fallen har dock skickats vidare till länsrätten för vidare granskning. Börjar ni få bukt med problemen? - Bukt vet jag inte om jag kan säga. Vi behöver göra ett kvalitetshöjande jobb och sen är det upp till länsstyrelsen att se om de är nöjda. - Jag ser sen gärna att de gör ytterligare en granskning om några år, för det är då vi kommer att se vad åtgärderna har gett för resultat, säger Gardell.