Barn- och ungdoms- <br> perspektiv i nytt ungdomsråd
Det saknades inte ämnen, när länsstyrelsen på Gotland kallade högstadielever från hela ön till ungdomsråd.
Ämnen som togs upp var kollektivtrafik som fungerar runt om på ön, bostäder inte bara i stan utan också på landsbygden, jämställdhet i allmänhet, arbetsmarknad och fritidsfrågor i synnerhet. - Det är bra när vuxna lyssnar på oss ungdomar. Vi har åsikter som vi vill göra hörda, sade ungdomarna som representerade så gott som samtliga öns högstadieskolor.
I går möttes de på residenset i Visby.
På plats var representanter för länsstyrelsen, bland dem landshövding Marianne Samuelsson, länsrådet Anders Granat och informationsansvarige Lars Bäckman. Under onsdagsförmiddagen informerade de ungdomarna om länsstyrelsens verksamhet och uppdrag. Därefter följde stadsvandring och diskussion om världsarv och kulturhus.
Ett första möte
- Detta är ett första möte med länsstyrelsens på Gotland ungdomsråd. Det ska följas av fler träffar med högstadieelever. Det är en viktig grupp att möta och få höra deras synpunkter på viktiga frågor, konstaterade landshövdingen i kretsen av ungdomar kring lunchbordet på residenset.
Idén bakom ett ungdomsråd är att gotländska ungdomar i högstadieålder ska tillföra länsstyrelsen synpunkter och åsikter. Tanken är att länsstyrelsens beslut i olika frågor, ska präglas av ett starkare barn- och ungdomsperspektiv.
Till det första mötet med ungdomsrådet har alla högstadieskolor bjudits in att delta med två elever i årskurs 8 eller 9. Rådet kommer nu att i första hand verka under två år för att sedan utvärderas.
Kulturarv skapas nu
- För länsstyrelsen är det viktigt att kunna samla in en bred erfarenhet av ungdomars synpunkter från hela gotlands län. Det är glädjande att de flesta av öns högstadieskolor är representerade.
- Kollektivtrafiken måste fungera bättre på ön. Det måste finnas jobb inte bara i Visby utan också på den gotländska landsbygden. Vi saknar fritidsgårdar och biografer. Att ha något att göra och någonstans att gå på fritiden behövs på ön.
- Sommartid fungerar Gotland och det finns mycket att göra runt om på ön. Vi vill att Gotland ska leva året om. Och glöm inte bort att kulturarv, det är något som skapas, hela tiden och just nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!