Barngrupper i förskola kan bli större

Nästa år behöver öns förskolor spara 2,3 miljoner kronor. För att nå målet måste antalet barn per årsarbetare fortsätta att öka, enligt regionens analys.

Exakt vilka åtgärder som behöver tas vet nämnden först när budgetramarna för 2021 är satta, säger Stefan Nypelius (C).

Exakt vilka åtgärder som behöver tas vet nämnden först när budgetramarna för 2021 är satta, säger Stefan Nypelius (C).

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-10-21 17:19

Tidigare i oktober rapporterade GA om att antal barn per årsarbetande anställd inom förskolan på Gotland har ökat. Samtidigt visade en ny rapport från Lärarförbundet att hälften av de åldersindelade barngrupperna på Gotland är större än Skolverkets riktlinjer. 

Under 2021 räknar förskolan på Gotland med att ha ett sparkrav på 1 procent, vilket motsvarar ungefär 2,3 miljoner kronor. I en konsekvensanalys gjord av barn- och utbildningsförvaltningen uppges att besparingen ska uppnås genom fortsatt arbete med att öka antal barn per årsarbetare, det vill säga öka storleken på barngrupperna.

– Det finns ingenting beslutat än. Det är först vid nästa nämndsammanträde som vi vet vad vi har för budgetramar att förhålla oss till nästa år, säger Stefan Nypelius (C), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

För att nå en ekonomi i balans har redan flera förändringar inom förskolan gjorts under 2020. Exempelvis har tjänster omorganiserats, alla lediga tjänster har inte tillsatts och vissa avdelningar har stängts för att anpassas till rådande barnantal.

– Förskoleorganisationen har gjort en fantastisk omställningen under det här året. Vi måste också titta på om man behöver göra mer än man redan har gjort, säger Stefan Nypelius, och fortsätter:

– Vi måste fortsätta att jobba med bemanning och utnyttja vår personal på ett smartare sätt, och se över hur vi minskar stress och sjukskrivningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!