– Nu äntligen har vi fått ett mer anpassat namn. Det har varit en lång kamp att få igenom det och nu är vi oerhört glada och stolta, säger Kerstin Sjöblom som är enhetschef på barnmorskemottagningen.
På tisdagen firade personalen namnbytet med en coronasäkrad liten tillställning. Vid invigningen gjordes det symboliska klippet av ett färgglatt band utanför entrén. Ovanför dörren ståtar nu en ny skylt med ”Barnmorskemottagning”.
Namnbytet till barnmorskemottagning startade för 20-30 år sedan i landet och används nu på de flesta orter i Sverige. På Gotland har det funnits ett visst motstånd mot att ändra benämning så det har dröjt.
Orsaken till namnbytet handlar mycket om att det bättre ska framgå vad mottagningen jobbar med.
– Vi gör så mycket mer än det som hör till en graviditet, säger Kerstin Sjöblom.
Förutom att ta hand om en gravida kvinnor kommer folk till mottagningen för att till exempel ta cellprov, få preventivmedelsrådgivning och rådgöra om frågor som rör sex.
– Vi är tio barnmorskor och en undersköterska samt två barnmorskor som jobbar med ultraljud. I Slite och Hemse finns också en barnmorska.
Läkare, psykologer och kuratorer finns att tillgå men jobbar inte permanent på barnmorskemottagningen.
– Vi tar in ”konsulter” när det behövs, säger Kerstin Sjöblom och förklarar att mycket av deras uppdrag kräver samarbete mellan olika specialiteter.
Vinsten med namnbytet är inte bara att bli tydligare med uppdraget.
– Det stärker barnmorskekåren att vi har en egen mottagning.