Barnresa i jordnära vetenskap
I dag samlas flera hundra av världens främsta forskare i Stockholm för att delta i det internationella vetenskapsevenemanget "Science in the City",Bland dem finns även de gotländska förskollärarna Carita Österdahl och Tina Ekedahl. I ett utställningstält i Kungsträdgården ska de bygga upp ett naturrum och visa sina burkar med gråsuggor, kretslopp och gröna rum. Och de ska berätta om hur de jobbar med natur och miljö på dagis.
Den gotländska förskolan har av utbildningsföretaget Vetgirot valts ut på grund av sitt medvetna och framgångsrika sätt att jobba med natur och miljö med barnen.
<span class='mr'>Vetenskapligt arbete</span>
På utställningen i Kungsträdgården deltar även en grundskola och en gymnasieskola, båda från Stockholms-trakten.
De tre skolorna och deras metoder för vetenskapligt arbete på olika nivåer beskrivs som "spjutspetsar i pedagogiken och praktiken".
På "Science in the City", som vetenskapsevenemanget heter, ska deras arbetsmodeller presenteras i utställningar och föredrag.
<span class='mr'>Positiva naturupplevelser</span>
Carita Österdahl och Tina Ekedahl ska för lärarkolleger, forskare och en intresserad allmänhet berätta om hur de på dagiset i Vibble samlar gråsuggor och andra insekter, hur de låter barnen bygga "ticke-troll" och "ticke-hus" av förhårdnade svamputväxter från björkar och granar. De ska berätta hur naturens kretslopp genom leken synliggörs för barnen .
-Det handlar inte om att mata barnen med kunskap, utan om att ge barnen positiva naturupplevelser. Vi vill väcka deras intresse, säger Carita Österdahl och Tina Ekedahl.
-Vi vistas mycket ute i naturen med barnen; i skogen och på stranden och vi gör barnen uppmärksamma på olika arter, hur maskar, gråsuggor, fjärilar med mera ser ut; hur de rör sig, vad de äter och så vidare. Vi plockar snäckor, samlar och torkar blommor, tittar på igelkottar och rabbisar och mycket annat. Vi använder oss av den natur som finns och låter barnen utforska den, fortsätter de.
<span class='mr'>Kretsloppstänkande</span>
Det är mycket lek och saga i deras metodik. Med i skogen finns handdockor i form av flugsnapparen Floyd och fjärilen Doj-Doj. Och så Plupp, det lilla trollet med blått hår från fjällvärlden.
Barnen bygger hus av tickor
från träden. De gör dockor av kvistar eller kottar med hår av lava eller mossa. När dockorna ska sova i sina "ticke-hus" behöver de ett täcke och då plockar barnen löv. Täckena byts ut lite då och då och de gamla "täckena" läggs i burken där gråsuggorna bor. Där bearbetas de av gråsuggorna - och blir till jord igen.
-Och så har vi ett helt kretslopp, säger Carita och Tina medan de visar upp delar av utställningen för GT före avfärd.
De är båda mycket förväntansfyllda inför Stockholmsresan och tycker det ska bli både spännande och roligt att få delta i den internationella utställningen.
Utställningarna i Kungsträdgården är bara en liten del av det stora evenemanget. Runt om i staden kommer utställningar, samtal och föreläsningar att pågå, på museer, teatrar, kulturhus med flera platser.
<span class='mr'>Europasatsning</span>
"Science in the City" är en del av en ny satsning i Europa kallad "Euro Science Open Forum". Initiativet kommer från en paneuropeisk organisation för forskare och syftet är att skapa ett slags öppna samtal kring frågor med bas i forskning. Man vill helt enkelt öka och sprida intresset för vetenskaplig forskning.
Förhoppningen är att dagar som de som nu ordnas i Stockholm ska arrangeras vartannat år i olika städer i Europa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!