Bärplockare lever farligt

Bärplockare på hela Gotland varnas nu av både sylttillverkare och slåttermaskinförare.- Min maskin har ihjäl en människa hur lätt som helst.

Vill varna. Peter Gardell kör slåttermaskin och vill varna alla bärplockare för sin maskin. Foto: Henrik Radhe

Vill varna. Peter Gardell kör slåttermaskin och vill varna alla bärplockare för sin maskin. Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-08-20 04:00
Det säger Peter Gardell. I snart 20 år har han kört så kallad slåttermaskin och ser till att gotländska diken och vägrenar hålls fria från högt gräs och växtlighet. Just nu är det högsäsong för salmbär och mycket folk syns ute i naturen på jakt efter de åtråvärda bären.
Men allt har ett pris. Nu är Peter Gardell rädd för att han kommer att få en människas liv på sitt samvete.
- Nu är det värre än någonsin. Det här är ett nytt problem som jag inte såg för några år sedan.
Vad han tänker på är bärplockare. Men inte de som håller sig inne i skogen eller på myrar. Utan på bärplockare som plockar sina bär i just diken och vägrenar.
- Förra hösten var jag mindre än en halvmeter med maskinen från en man som satt i ett dike. Herregud. Jag vågar inte vad som hade kunnat hända om jag inte sett honom, säger Peter Gardell.
- Men en sak är säker, hade inte överlevt om jag inte hunnit få bort slåttermaskinsarmen i tid.
Därför vill Peter Gardell nu varna alla bärplockare.
- Det är ju salmbärssäsong just nu. Och det verkar vara ett bra år i år. Många är här på Gotland och säsongsarbetar. Man vill ju inte att det ska hända dem något. Så det minsta de kunde göra är ju att i alla fall sätta på sig reflexvästar så att de syns när de sitter nere i dikena, säger Peter Gardell.
- För sitter man i ett dike tror man ju inte att en slåttermaskin ska komma. Man tror man hör trafiken...
Han får medhåll av Rosita Brolin, som arbetar på en av de ledande på salmbärssyltsmarknaden, Lillåkre present.
- Vi har ingen speciell som vi köper bären av. Folk ringer till oss och vill sälja och då köper vi. Det handlar om allt från några kilo till 150 kilo bär. Vi har aldrig haft egna anställda som vi köper bären av, säger Rosita Brolin.

Skyddsväst
Men hon berättar att om företaget får nya bärsäljare, brukar de ändå varna för olika faror.
- En av de största farorna är ju att faktiskt sitta i diken och plocka bär. Vi brukar säga till att de ska ha på sig skyddsväst. Det är klart man är orolig, säger hon.
- Fast å andra sidan vet vana bärplockare att diken inte är de bästa ställen för salmbär att växa på. Kalhyggen om områden när åkrar är bättre i så fall, säger Rosita Brolin.
Den senaste tiden har det varit mycket skriverier i media om utländska bärplockare. Men på Gotland finns enligt Rosita Brolin inte några sådana problem, där bärplockare utnyttjas till svältlöner.
- I alla fall inte vad jag vet. De vi köper våra bär av har egna svenska konton som vi sätter in alla pengar på. Vi delar inte ut kontanta pengar.

Blåhallon (Rubus caesius), på Gotland kallade salmbär, är en halvbuske besläktad med björnbär, med bär som påminner om hallon fast mattblå till färgen.
Bären mognar i augusti. Busken liknar hallon, men blåhallons taggar är svagare och borstlika och bladen är trefingrade.
Blåhallon växer vilt i Skåne, Gotland, Uppland, Bohuslän och Gästrikland, den trivs speciellt i kalkhaltig jord. Sylt på blåhallon (salmbär) används traditionellt till den gotländska saffranspannkakan samt sedan 2008 i Polhemsbakelsen.
Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!