Bäst i landet
Ingegerd Sahlsten, Klinte i Follingbo, är årets lammproducent.
- Mitt intresse för lammen har blivit mer som en passion, säger Ingegerd. Jag skulle aldrig kunna leva utan dem. Och nu känns det som om jag verkligen är, inte bara accepterad, utan också respekterad i lammkretsar. Och det är helt underbart.
Hon har kämpat med sina lamm i 20 år sen hon kom till Gotland från Blek-inge. Helt utan kunskaper eller erfarenhet av lammproduktion startade hon med en liten besättning när hon kom till Follingbo. Egentligen skulle hon bara gå en kurs på Lövsta men kärleken höll henne kvar på Gotland och hon blev lammbonde.
- Jag hade lite nya idéer om lamning och avel som jag ville prova. Jag korsade Gotlandsfåret med Lester. Gotlandsfåret är ju ett jättebra moderdjur och kan lamma när som helst på året, inte bara på våren, så som traditionen var här på Gotland.
Lantbruket konservativt
Ingegerd provade med lamning i januari och det visade sig gå hur bra som helst.
-Lantbruket på Gotland är mycket konservativt och man sa att "nej, så har vi aldrig gjort". Därför blev jag "motvalls kärring" från början men nu är det helt rätt.
Hon började också med att fodra tackorna med ärtor som proteinfoder, trots att alla sa att de skulle ha havre.
- Men jag blev pionjär då också. Det visade sig vara helt rätt.
Priset från Swedish Meats betyder mycket för Ingegerd. Det var medlemmar från Gotland som nominerade henne och sedan gick valet mellan fem nominerade från hela landet. Ett diplom som hänger på väggen i köket, lite blommor och äran. Det var vad hon fick.
Som Nobelpriset
- Ändå känns priset som Nobelpriset för mig. De första tio åren var en hård kamp för mig men sista tiden har jag känt mig respekterad som lammproducent och jag kommer aldrig att sluta med att ha lamm, säger hon.
Till sin hjälp har hon bordercolliern som heter lammkällingens Snorre och är från egen uppfödning. Hade hon haft mer mark och lite större hus så hade Ingegerd utökat sin besättning. Men tills vidare håller hon besättningen på 85 tackor och tar in lite förtjänst på "Bed and breakfast" som hon driver i flygeln under sommaren.
- Egentligen går det inte att leva på men på något vis ordnar det sig alltid. Och jag tar problemen när de kommer, inte i förväg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!