Bästa argumenten för både ja och nej

Johnny Munkhammar från Svenskt näringsliv säger ja. Ali Esbati från Ung vänster säger nej.
I går kväll fick de presentera sina bästa argument för sina ställningstaganden. Men debatten om sakfrågorna blev mest rörig när debattörerna inte ens kunde enas om grundläggande faktauppgifter.

Gotland2003-08-22 04:00
Ja-sidan utmanar nej-sidan med 177 debatter över hela landet om euro och EMU. I går kväll var det Gotlands tur. Här möttes Johnny Munkhammar och Ali Esbati.
Elisabeth Arbin, som är ordförande för studentkåren Rindi, fungerade som debattledare och hon lät de båda få fem minuter var för att formulera sina bästa argument för och emot euro som valuta i Sverige.
Johnny Munkhammar var först ut. På Gotland är det många som känner honom sedan hans tid som i folkpartiets ungdomsförbund, nu är han EU-expert på Svenskt näringsliv och här tar han klar ställning för ett införande av euron i Sverige.
Johnny Munkhammars första argument handlade om att det är nu vi har chansen att dra den verkliga fördelen av vårt EU-medlemskap. Och säger vi nej nu så får vi vänta länge innan vi får chansen kommer igen.
Och det vi säger nej till är en valuta som kommer att underlätta handeln, ge oss en större marknad och som kommer att ge företagen den säkerhet som de behöver för att våga göra nya stora investeringar i Sverige. Säger vi nej till euron, så säger vi i princip också nej till den högre tillväxten, menar Johnny Munkhammar.
<span class=MR>En trygg väg</span>
­ Det finns stora risker med ett nej. Ja är en trygg väg, summerade Johnny Munkhammar.
Ali Esbati, ordförande för Ung vänster, satsade sina fem minuter på andra frågor:
­ De flesta i Sverige kommer att förlora både politiskt och ekonomiskt på ett svenskt medlemskap i EMU. Konstruktionen är odemokratisk. Europeiska centralbanken får inte ta råd av politiker, så varför ska vi då gå med "för att kunna påverka"?
Ali Esbati tror att införandet av euron för med sig en försvagad arbetsrätt och nedskärningar i offentliga sektorn, men framför allt befarar han att ett svenskt ja blir ett steg mot ett Europas förenta stater.
Ett 40-tal personer hade kommit för att lyssna till och delta i debatten på Café Siesta i går kväll.
Företagaren Hans M Gabrielson var en av dem. Han konstaterade att tidigare valutaunioner har spruckit för att man inte förenade dem med en regelrätt statsbilding.
Varför går man då inte hela vägen den här gången? Det ville han att Johnny Munkhammar skulle svara på.
Och visst ­ Johnny Munkhammar vill se en starkare samverkan än i dag på Europanivå.
­ EU blir aldrig färdigt, men det är inte det vi röstar om nu, underströk han.
<span class=MR>Faktadispyt</span>
Fler intressanta frågeställningar dök upp, men diskussionen blev aldrig särskilt klarläggande utan sköts i sank genom att debattörerna inte ens kunde enas om grundläggande fakta.
När de inte ens hade samma siffror över hur Sveriges tillväxt har utvecklats i förhållande till andra länders, då fanns inte förutsättningarna för att debatten skulle kunna svinga sig upp till en mer klarläggande nivå.
Men till sist: Vilka konsekvenser blir det efter ett nej i folkomröstningen?
­ Sverige får mindre inflytande och ekonomisk osäkerhet, säger Johnny Munkhammar.
­ Det blir en käftsmäll mot den ekonomiska och politiska eliten och kommer innebära en stor skillnad i det politiska klimatet i Sverige, säger Ali Esbati.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om