Bästa julklappen - jobbet tillbaka

31 av de runt 80 uppsagda barnskötarna erbjuds nu återanställning.- Jag är jätteglad, säger Carina Larsson. Det har varit ett tufft år och så många har mått dåligt, inte bara vi utan även föräldrar och barn.- De ekonomiska förutsättningarna har ändrats sedan i våras, säger Bo Stenbom, personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Tidig julklapp. Carina Larsson får återanställning som barnskötare efter att ha blivit uppsagd. Bästa julklappen tycker hon och barnen Ronja, 6 år och Samuel, 9 år.

Tidig julklapp. Carina Larsson får återanställning som barnskötare efter att ha blivit uppsagd. Bästa julklappen tycker hon och barnen Ronja, 6 år och Samuel, 9 år.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-12-23 04:00
I våras ansågs 80 barnskötare och assistenter övertaliga.
De sades upp och när uppsägningstiderna började löpa ut anställdes många som vikarier på de tjänster som de var uppsagda ifrån. Nu vänder kommunen och 31 tjänster permanentas igen.
- Det är inte säkert att den tjänst som de arbetade på i våras finns kvar. Men då får de en annan tjänst inom förvaltningen, säger Jan Rehn, ombudsman på Kommunal. Vi såg att det inte stod rätt till när de uppsagda fick jobba vidare som vikarier och begärde nya förhandlingar som vi nu har avslutat.
Kommunfullmäktige beviljade tolv miljoner kronor till förskolan i höstas. Senare togs 1,5 miljoner tillbaka i sparförslaget.
- Vi fick fyra miljoner att utnyttja under hösten. Det är därför vi har kunnat behålla en del av de uppsagda på vikarietjänster, säger Bo Stenbom.
I princip får de som har längst anställningstid tillbaka jobbet men på elevassistenterna görs några undantag.
- Det krävs specifik kompetens till många av dessa tjänster. Därför kan det tyckas orättvist men av barnskötarna har vi gått efter anställningstiden, säger Jan Rehn.

"Jag har gråtit om kvällarna"
Carina Larsson jobbade sista dagen den 14 december på förskolan Blå huset vid Tjelvarskolan.
Hon har gått på timanställning på sin egen tjänst fram tills nu. Den 7 januari blir hon återanställd men under dagarna mellan jul och nyår är hon arbetslös.
- Jag har varit på Arbetsförmedlingen, haft jobbcoachning, tagit kontakt med vuxenutbildning, gått kurser för att lära mig söka jobb och skriva cv. Jag har gråtit om kvällarna och varit förtvivlad över framtiden, säger Carina. Det har varit ett otroligt jobbigt år och jag har undrat var jag ska hitta kraften att gå vidare.

Dyrt när många mår dåligt
Hon tycker att kommunen har skött detta mycket dåligt, utan framförhållning.
- Att få folk att må så dåligt under så lång tid, vad kostar det? undrar hon.
Hennes förhoppning är nu att kommunen erbjuder barnskötarna utbildning.
- Visst är det viktigt med utbildning och jag anser att kommunen ska erbjuda oss den när det nu inte finns förskollärare här på Gotland. Och varför ska jag utbilda mig i fyra år och dra på mig stora studieskulder för att sedan utföra samma jobb. Då kanske jag hellre väljer att utbilda mig i något annat yrke där man åtminstone kan få en trygg anställning.

"Bra att ha ett jobb igen"
Under hösten har hon rannsakat sig själv och funderat på om det verkligen är barn hon vill jobba med.
- Det är ändå personlig lämplighet som räknas, sen kan man utbilda sig hur mycket som helst. Men för föräldrarna och för barnen är det viktigast att barnen har det bra på dagarna när föräldrarna jobbar, säger hon. Och man får tillbaka så mycket av allt slit när man känner deras uppskattning för det jobb man gör.
Nu känner hon sig glad över beskedet och kan fira julen i lugn och ro med sin familj.
- Det känns bra att man har ett jobb att gå till igen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!