Så räddar du källaren från översvämning

”Be till vädergudarna”, säger brandmannen. Men det finns andra tips också, kring hur du kan förbereda dig på – eller förhindra – att källaren blir vattenfylld.

Glöm inte att stänga av elen om det blir en rejäl översvämning, tipsar flera försäkringsbolag. Denna bild är inte från Gotland.

Glöm inte att stänga av elen om det blir en rejäl översvämning, tipsar flera försäkringsbolag. Denna bild är inte från Gotland.

Foto: Christer Milton

Gotland2023-01-22 19:02

Vi har ingen snösmältning just nu, ändå har det inkommit rapporter om vattenfyllda källare på Gotland. Det har ju regnat en hel del – och marken är rejält mättad på väta, vilket åkrarnas och fältens stora vattenansamlingar vittnar om.

– Är det helt mättat i marken kan det leta sig in i husen också, säger räddningstjänstens Anders Fagerlund.

undefined
Anders Fagerlund är yttre befäl vid räddningstjänsten.

Hans första tips har faktiskt inte med själva byggnaden att göra. Det handlar i stället om omgivningarna:

– Ha lite bevakning i ditt närområde och kolla så det flyter bra i åar, bäckar och diken. Det kan vara fullt med grenar och skit som stoppar flödet.

Gällande utsidan av huset tipsar diverse försäkringsbolags hemsidor om att kolla markens lutning, som ska vara neråt från byggnaden, inte så att vatten rinner in mot väggarna.

Stuprör och andra ledningar får gärna leda dagvatten en bit bort från huset, inte bara till knuten. Naturligtvis ska dessa även vara hela och rena (passa på att kolla takets pannor och plåtar på en gång).

Sedan kan man behöva förbättra dräneringen, men där kan det vara läge att anlita professionell hjälp.

undefined
Översvämmad källare.

Inne i källaren finns det också en del att tänka på.

– Se till att det är rent i dagbrunnarna, säger Anders Fagerlund.

Folksam tipsar även om saltning vintertid, om det finns risk för isbildning. Enligt Länsförsäkringar bör du, i närheten av brunnarna, förvara ”filtar och något tungt att ställa ovanpå”. Detta om vatten skulle flöda in underifrån.

Slutligen kan man undvika att lagra viktiga saker på golvnivå, om olyckan ändå skulle vara framme. Kanske bör något flyttas upp på vinden i stället?

– Och den som har en frys i källaren kan ha den stående på klossar, tipsar brandmannen.

undefined
Glöm inte att stänga av elen om det blir en rejäl översvämning, tipsar flera försäkringsbolag. Denna bild är inte från Gotland.

Samtidigt är ett av Anders Fagerlunds huvudsakliga råd att faktiskt skaffa en egen dränkbar pump – framför allt om du vet att ditt hus befinner sig i riskzonen.

Att helt bygga bort, eller rensa bort, risken för översvämningar är inte möjligt överallt.

– Man har ett eget ansvar att vara lite förberedd på olika typer av olyckor, upp till en rimlig nivå, det står i lagen. Precis som att du ska ha brandvarnare och brandsläckare, men om det inte räcker, ja då kommer såklart räddningstjänsten.

Sedan finns det förstås högre makter att vända sig till också...

– När du väl har förberett dig, då kan du bara be till vädergudarna, avslutar Anders Fagerlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!