När poolen ska fyllas krävs ansvar för vattnet

Att äga och bygga pool kräver ansvar. I tider med bevattningsförbud uppmanar byggaren Oskar Broström att se över vattensituationen och att tänka hållbart.

I tider när många på Gotland ska starta upp sina pooler för sommaren är det förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet. Poolbyggaren Oskar Broström uppmanar alla att tänka till och beställa sitt vatten med tankbil.

I tider när många på Gotland ska starta upp sina pooler för sommaren är det förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet. Poolbyggaren Oskar Broström uppmanar alla att tänka till och beställa sitt vatten med tankbil.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-06-14 17:35

Under de senaste åren har det byggts ett stort antal pooler på Gotland. När det nu är dags att starta upp dem inför sommaren råder bevattningsförbud i Region Gotlands ledningsnät. Oskar Broströms firma är ett av de företag på ön som bygger och servar pooler.

– Det finns de som fuskar och fyller med kommunalt dricksvatten, det märker vi när vi är ute på service. De vrider bara på kranen och tänker att det är det ingen som ser, säger han och berättar att det är viktigt att hålla sin pool hel och i bra skick – och att fylla poolen på laglig väg med tankbil.

undefined
Oskar Broström med den snart färdiga poolen.

En liten läcka i en bassäng kan snabbt bli stora volymer vatten som kräver påfyllnad.

– Ett par droppar i minuten blir 100 liter på ett dygn, säger Oskar Broström och visar den vattensnålande teknik han installerar hos en familj där framför allt sonen legat på för att satsa på ett bygge av pool.

När han installerar nya pooler blir de i det närmaste självförsörjande på vatten.

– Vi kan bygga en pool utan att använda en droppe grundvatten. Så fort det kommer regn eller vatten från dränering tar vi tillvara på allt, säger Oskar Broström och öppnar en rund brunnslucka i marken.

Där under finns ingen brunn, däremot en nedgrävd fem kubikmeter stor vattentank i återvunnen plast. 

undefined
I tider när många på Gotland ska starta upp sina pooler för sommaren är det förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet. Poolbyggaren Oskar Broström uppmanar alla att tänka till och beställa sitt vatten med tankbil.

På platsen, ett par mil från Visby, håller Tessy Olsson och Per-Erik Ohlsson på att lägga 120 kvadrat kalkstensflis runt poolen. 

– Det blir något helt annat när man ramar in den, och med den här utsikten över havet – det går att hitta sämre, säger Per-Erik Ohlsson och berättar att det gått åt ungefär 16 ton till den mur och stenläggning de nu lägger.

Allt vatten som faller på stenläggningen kommer att fångas upp och ledas ner i den stora tanken. Där cirkulerar det för att fylla på avdunstning och finnas att vattna rabatter och land med via en slang.

undefined
Tessy Olsson och Per-Erik Ohlsson är stenläggare som gillar att pussla och få kalkstenen i de former som de hade tänkt sig.

Oskar Broströms råd till poolägare är att alltid vara noga med pooltak och att lägga på det så fort man inte badar, för att minska avdunstningen – men också för att förlänga säsongen.

– Det finns de som använder sin pool året runt. Ett pooltak isolerar, och du kan sänka temperaturen till åtta grader och vinterbada, säger han och konstaterar att den nu snart badfärdiga poolen helt utan uppvärmning ändå är uppe i närmare 20 grader.

undefined
Oskar Broström visar anläggningen till poolen, som gör att regnvatten tas till vara och inget grundvatten eller kommunalt dricksvatten alls behövs.

I sitt jobb möter Oskar Broström kunder med skiftande anledningar till att de skaffat pool. 

– En irriterad fru och arga barn, semestern har inte blivit av, så kan det ha varit ibland, säger han.

Investeringen landar på allt från 300 000 kronor till ett par miljoner.

– De fläskigaste hamnar på runt fyra miljoner kronor, då får man rätt häftiga grejer och blir garanterat coolast i kvarteret, och i hela socknen, säger han och berättar att det sedan kan variera hur mycket den färdiga poolen används.

Medan vissa badar i stort sett varje dag, året om, ser andra en pool med sitt turkosa vatten mer som ett smycke framför huset.

– Det finns kunder som knappt badar, de har poolen för att den ska vara fin på Instagram, säger Oskar Broström.

Att bygga pool kan kräva bygglov, rådet är därför att börja med att prata med grannar och kolla vad lagen kräver just där man bor. För att minska behovet av vatten, menar Oskar Broström, kan det vara värt att satsa lite extra pengar på en pool i glasfiber med lång hållbarhet. 

– Spara pengar och gör det klokt, det är pengar åt fanders på att göra något halvdant annars, säger han.

Oskars råd

Planera och var ute i god tid, både för att bygga och när poolen ska fyllas med vatten.

Tänk igenom vattensituationen med återvinning och att det blir en hållbar lösning.

Att bygga pool kan vara bygglovspliktigt, kolla reglerna innan och involvera dessutom grannar och fråga vad de tycker.

Beställ vattenbil i tid, att fylla en pool med tankbil kan kosta mellan 4 000 och 5 000 kronor.

Teknik finns för att ta vara på regnvatten, till uteduschar och återfyllning av poolen.

Källa: Oskar Broström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!