Bästeträsk tar plats bland mäktiga vyer

Våren 2025 lär Gotska Sandön få en gotländsk kompis, då väntas Bästeträsk bli landets nästa nationalpark. Det är en mäktig samling naturområden som området på norr då ansluts till. Häng med.

Bästeträsk väntas bli landets nästa, och därmed 31:a, nationalpark. Troligen klubbas beslutet av regeringen första halvåret 2025. Det var äventyraren och polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld som tog initiativ till att Sverige i tidigt 1900-tal fick sina första fick nationalparker.

Bästeträsk väntas bli landets nästa, och därmed 31:a, nationalpark. Troligen klubbas beslutet av regeringen första halvåret 2025. Det var äventyraren och polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld som tog initiativ till att Sverige i tidigt 1900-tal fick sina första fick nationalparker.

Foto: Magnus Martinsson/Länsstyrelsen och TT

Gotland2023-05-24 12:10

Nationalparkernas historia går tillbaka ända till 1872 då ett område i Klippiga bergen i USA, Yellowstone, skyddades.

Detta fick svenska polarforskaren, upptäcktsresanden, akademiledamoten och riksdagsmannen Adolf Erik Nordenskiöld att åtta år senare föreslå motsvarande skyddsform även i svenska vildmarker.

Det kom att ta sin tid att komma till skott. Men via riksdagsmotion och betänkande fick Sverige som första land i Europa skyddade marker. Den 24 maj 1909 inrättades nationalparkerna Hamra, Garphyttan, Ängsö, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Sjöfallet, Sonfjället och Gotska Sandön.

Mycket geografi den här gången. Hur hade du det med ämnet i skolan? Annars får du googla.

Nåväl. Sedan dess har ett antal parker tillkommit, mest bekant av dem bland alla som reser till och från Gotland är Blå Jungfrun, den blå granitkupolen som reser sig 86 meter över havet i Kalmarsund vid inloppet mot Oskarshamn.

Blå Jungfrun sägs ha magiska krafter och vara full av trolldom. Årligen återbördas tonvis med sten som en gång tagit hem därifrån men bara bringat olycka.

Men det vara en utvikning och möjligen också en skröna.

undefined
Gotska Sandön blev nationalpark redan i maj 1909 som en av de nio första i Sverige.

Det är riksdag och regering som, på Naturvårdsverkets och länsstyrelsers inrådan, beslutar om vad som blir nationalpark.

Det krävs ett speciellt naturområde och syftet är att bevara naturen som allmän natursevärdhet men kan också grundas för att skydda särskilda kulturlandskap.

För närvarande pågår arbetet med två naturområden i landet, förutom Bästeträsk också Nämdöskärgården i Stockholms skärgård.

I juni i fjol gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att genomföra förberedande arbete för framtida nationalparker för delar av ekoparkerna Böda, Hornsö, Halle- och Hunneberg samt Hornslandet.

undefined
Regeringen beslutade 2018 och göra sjön Åsnens skogs- och sjölandskap i Växjö-trakten till nationalpark. Det är det senaste naturområdet som fick denna status.

Runt om i världen, på alla kontinenter, finns över 4 000 nationalparker. Serengeti i Tanzania, Alaskas vildmark och Grand Canyon i Arizona tillhör de mest kända.

Europas största nationalpark är Vatnajökul på Island, noterat på Unescos världsarvslista sedan 2019. Störst i världen och den allra nordligaste är Grönlands nationalpark, vilket täcker en fjärdedel av öns yta.

Men även i Sverige finns alltså magiska naturområden att besöka. För det är ju så: nationalparkstatus innebär inte förbud att beträda, snarare uppmanar det till besök under ansvar. 

undefined
Bästeträsk väntas bli landets nästa, och därmed 31:a, nationalpark. Troligen klubbas beslutet av regeringen första halvåren

Det är således i celebert sällskap Bästeträsks alvarmarker, karsthällar, våtmarker, kuster, sjöar och skogar hamnar i den stund området klubbas som nationalpark.

Den övervägande delen av den totala nationalparksytan ligger inom fjällområdet i Norrbottens län (Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek, Pieljekaise, Vadvetjåkka, Padjelanta) eller fjällnära i samma län (Muddus). 

undefined
Äventyraren och polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld tog initiativ till att Sverige i tidigt 1900-tal fick sina första fick nationalparker.

Det var de den 24 maj 2019 som Naturvårdsverket meddelade att myndigheter tillsammans med Havs- och vattenmyndigheter, Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län avsåg att påbörja arbetet med att bilda nationalparken Bästeträsk.

Dessförinnan hade området nagelfarits i olika rättsinstanser innan det fredades från framtida kalkbrytning, den problematiken rundar vi den här gången.

Än i dag pågår fortlöpande inventering av diverse arter och under fjolåret ritades även en detaljerad orienteringskarta över området, i samarbete mellan Länsstyrelsen och Gotlands orienteringsklubbar.

Förhoppningen är att regeringen tar beslut om Bästeträsks nationalpark-status första kvartalet 2025.

Nationalparkerna

Sveriges parker:
Abisko
Garphyttan
Gotska Sandön
Hamra
Pieljekaise
Sarek
Stora Sjöfallet
Sonfjället
Ängsö
Dalby Söderskog
Vadvetjåkka
Blå Jungfrun
Norra Kvill
Töfsingsdalen
Muddus
Padjelanta
Store Mosse
Tiveden
Skuleskogen
Stenshuvud
Björnlandet
Djurö
Tyresta
Haparanda skärgård
Tresticklan
Färnebofjärden
Söderåsen
Fulufjället
Kosterhavet
Åsnen

De fyra sistnämnda blev nationalpark på 2000-talet, senast småländska sjön Åsnen 2018.

Nationalparkernas dag firas 24 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!