Bästeträsk blir nationalpark

Bästeträsk med omgivande hällmarker och skogar blir nationalpark.

Gotland2007-04-27 06:00

Området blir en av de 13 nya nationalparker i Sverige.
- Detta kommer att avgöra frågan om utökad kalkbrytning på norra Gotland som vi tidigare har motsatt oss, säger Björn Risinger, chef för naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Området omfattar bland annat kalkbrottsområdet där Nordkalk vill utöka brytningen.
- Det är känt på Gotland att vi vill göra nationalpark av området, säger Björn Risinger. Den natur som området består av är unik, inte bara i Sverige utan även i europeiskt perspektiv. Det är viktigt att bevara den för framtiden.

Hedrande för Gotland
Stellan Hedgren på länsstyrelsen håller med.
- Området uppfyller alla kriterier för att bli nationalpark. Det är hedrande för Gotland om det blir så och området är väl värt att bli nationalpark, säger han. Det är främst kommunen och länsstyrelsen som formellt ska yttra sig, men det finns möjlighet för vem som helst att göra det.

Ville inte uttala sig
Nordkalks projektledare för Bungetäkten, Nils Kattilavaara, var på tjänsteresa i går och ville inte uttala sig om förslaget som han ännu inte tagit del av. På resa var också vd för Nordkalk, Tarmo Tuominen.
- Jag har inte hört talas om detta och inte sett förslaget så jag kan inte uttala mig i dag, sa han på en knastrig mobiltelefon från Norge.

Sju mil långt
Gotska Sandön avsattes som nationalpark redan 1909 och har utvidgats 1963 och 1988. Nationalparken består av Sandön och vattenområdet ut till 300 meter.
Nu föreslår Naturvårdsverket att det marina naturreservatet mellan Kopparstenarna och Fårö införlivas. Det är ett sju mil långt område och avgränsningen är allmänt vatten innanför 50 meters djup.
- Förslaget innebär att hela Salvorev kommer att ingå i nationalparken. För närvarande ingår endast Sandön, den översta delen av Salvorevs rygg. Det innebär också att Gotska Sandöns nationalpark får fokus även på den marina miljön, säger Rolf Löfgren, handläggare på Naturvårdsverket.

Påverkar inte vattenståndet
I onsdags kväll hölls ett samrådsmöte i Fårösund om vattenförsörjningen till orten.
Kommunen tar redan vatten från Bäste träsk, och nu vill man dra en 6,5 kilometer lång ledning från Hau träsk.
- Alla formaliteter för att lämna in ansökan till miljödomstolen är avklarade. Går det enligt planerna kan vi vara klara 2009, säger Joakim Aaw vid tekniska förvaltningen.
Att området blir nationalpark påverkar inte planerna.
- Nej. Vi tar inte heller så stora mängder att det påverkar vattenståndet. Skulle vi ta det vatten som vi beräknar ta under ett år på en gång skulle ytan sjunka med fem centimeter, och det är ju knappt märkbart, säger Aaw.
Planer finns även på att försörja Fårö med vatten från de två träsken.
- Ja, vi kommer ha kapaciteten, men inget är klart ännu.
Fakta/Nationalparker
Nationalparker ska:
Var för sig och tillsammans väl respresentera utbredda eller unika svenska landskapstyper i ett system över landet.
Omfatta hela landskapsavsnitt på normalt minst 1 000 hektar.
Till sin kärna och huvuddel vara natur med ursprunglig karaktär.
Vara storslagna eller särpräglade i sitt slag och vara intressanta som sevärdheter.
Ha höga naturvärden.
Kunna skyddas effektivt och samtidigt utnyttjas för forskning, friluftsliv och turism utan att naturvärdena skadas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om