Idag har verksamheten kommit igång ordentligt i ett samarbete där Stavgard i Burs och folkhögskolorna på Skeppsholmen och i Hemse är inblandade.
Båtbyggarkurserna är upplagda så att det mera grundläggande arbetet görs hemma på höloftet i Bäl medan båtarna byggs färdiga på Stavgard. Hittills är det Stavgard som står för beställare av båtarna, och den första av två är klar att sjösättas den 7 juli.
Just nu pågår en grundläggande kurs i Bäl med sju elever, dock ingen från Gotland. En gotlänning var anmäld men måste hoppa av i sista stund.
- Vi lär ut grunden, går från ritning till "utslag" på golvet. Man får då se profiler och linjer, liksom en träning för ögat, och man kan föreställa sig båten i tre dimensioner.
Vi kommer så långt som till köl och stävar, resten görs vid Stavgard längre fram, förklarar Stellan Fältzing som organiserar kursen som har Kalle Edeus och Christian Callding som lärare.
Ny modell söks
Man bygger enligt gammal tradition och med gotländskt virke, hämtat från Eksta. Och man bygger gotländska tvåmänningar efter de ritningar som fiskaren och båtbyggaren Henry Ahlqvist i Sanda en gång gjorde upp. Men idéer finns om att till nästa bygge byta till något annan typ av båt.
- Gärna något gotländskt, säger Kalle Edeus och tar gärna emot tips.
Men först skall de två Stavgard-båtarna byggas klara, den andra i sommar. De skall sen användas i Stavgards verksamhet - dock saknar ju Stavgard än så länge egen hamn.
- Men en sån kanske kommer en dag, det vore ju toppen att ha en egen hamn - och kanske en egen båttyp. Det lär finnas bilder från en värmekamera där man kan skymta något båtliknande i marken vid Stavgard-stranden. Jag hoppas man en dag kan gräva fram den, säger Stellan Fältzing. Syftet med båtbyggarkurserna är att sprida kunskapen till så många som möjligt, och inte minst hoppas man på gotländskt engagemang.
Flera gotlänningar har visat intresse men haft svårt att komma loss under sommaren, och man funderar därför på att försöka ordna kurser också andra tider på året.