Polisen övade båtflyktingscenario i Slite

Strax efter klockan åtta på måndagsmorgonen kontaktade kustbevakningen Regionledningscentralen. Man hade uppbringat ett antal flyktingar från småbåtar på Östersjön och var på väg mot Slite hamn.

Mia Maria Eriksson hade med sig sonen Alexander på båten. Hon upplevde att det fick polisen att hålla lite extra koll på henne.

Mia Maria Eriksson hade med sig sonen Alexander på båten. Hon upplevde att det fick polisen att hålla lite extra koll på henne.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2021-11-22 18:00

Vad polisen på Gotland redan visste var att det sedan i torsdags pågar en totalförsvarövning på ön. Larmet var alltså inte skarpt, utan en övning där både polis, försvarsmakten och länsstyrelsen deltar.

– Det är en hyfsat stor övning. Bakgrundsscenariot är hur det ser ut i Sverige och omvärlden, det är det vi övar under. Vi har gått upp i beredskap i Sverige och utefter det övar vi nu, säger polisens räddningsledare Hans Larsson.

Ombord på Kustbevakningens fartyg "Triton" fanns under måndagsmorgonen ett 80-tal figuranter som spelade rollen som flyktingar. Flera figuranter hade fått uppgifter att under övningen spela oroliga, sjuka eller rymningsbenägna. Kustbevakningen delade tidigt upp de upplockade passagerarna i fyra olika led på akterdäck.

undefined
Ett 80-tal gotlänningar fick vara ”figuranter” under övningen i Slite. Det innebar att de spelade rollerna som båtflyktingar.

Därefter följde en halvtimmes väntan för att polisen skulle anlända från Visby. Biträdande räddningsledare Carl-Johan Hansson tyckte det tog för lång tid att komma igång.

– Det kan lätt bli så här vid just en övning. Därför har jag bett figuranterna att spela mer uttråkade och att de vill av fartyget. Lite för att sätta press på poliserna att sätta igång, säger han.

Poliserna klev ombord på "Triton" iförda skyddsmask, automatvapen och började forsla av figuranterna via landgången.

undefined
Jenny Johansson var en av poliserna som tog hand om flyktingarna när de fick komma iland.

– När figuranterna kommer av fartyget görs en första kontroll. Man går igenom och kollar så de inte har några farliga föremål på sig. Samtidigt måste vi försäkra oss om att ingen med onda avsikter, utger sig för att vara flykting. I syfte att infiltrera Sverige, säger Carl-Johan Hansson.

Strax därefter var flyktingarna inte längre polisen eller kustbevakningens ansvar. Då handlar det om logistik, som faller under regionens ansvar.

– Här får regionerna jobba för att hitta jourboende. Det behövs mat och sjukvård, det blir många delar. Vår del är mer eller mindre klar när personerna är identifierade, säger han.

Mia Maria Eriksson, ettårige sonen Alexander och hunden Lucy var del av skådespeleriet i Slite.

– Det har varit spännande. Det var lite förvirrat på däck, vilket jag också tror att det hade varit på riktigt också, säger hon.

Hon upplevde att polisen höll extra uppsikt på henne som småbarnsförälder.

– De hade absolut mer koll på mig. Det här är nog nyttigt att öva på, konstaterar hon.

Efter att övningen avslutats bjöds det på lunch i form av våtkonserv och energibar.

undefined
Mia Maria Eriksson hade med sig sonen Alexander på båten. Hon upplevde att det fick polisen att hålla lite extra koll på henne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!