Bättre andrapris när niorna tävlar

Som vanligt får vinnaren en helg i London.Men nytt för i år är att tvåan får en resa plus övernattning i Stockholm.På tisdag är det dags för populära engelskatävlingen Gotland Word Championship.

Tävlingsdags. Lärarna Anders Andergren, Kathy Gow-Sjöblom och Jan Luthman (trion till vänster) samt GT:s Ulf Hammarlund och Dage Ericsson inspekterar affischerna om Gotland Word Championship, engelskatävlingen som äger rum nästa tisdag.

Tävlingsdags. Lärarna Anders Andergren, Kathy Gow-Sjöblom och Jan Luthman (trion till vänster) samt GT:s Ulf Hammarlund och Dage Ericsson inspekterar affischerna om Gotland Word Championship, engelskatävlingen som äger rum nästa tisdag.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-01-15 04:00
För elfte året i rad äger den rum, tävlingen där Gotlands bäste niondeklassare i engelska ska koras. Gotlands skolor - med lärarna Jan Luthman, Anders Andergren och Kathy Gow-Sjöblom i spetsen - arrangerar tävlingen tillsammans med Gotlands Tidningar.
- Det blir mycket väder i år, säger Jan Luthman om årets Gotland Word Championship, som äger rum på tisdag 20 januari.

Fina priser
I potten ligger en resa för två personer till London. Tidigare har tvåan i tävlingen fått en tur- och returbiljett till Stockholm för två personer, men nytt för i år är att det också ingår en övernattning samt så kallade Stockholmskort som ger rabatter på en rad museer, transportmedel och allehanda sevärdheter i huvudstaden.
- Det är bra att det blir lite mindre skillnad mellan priset för ettan och priset för tvåan, menar Jan Luthman, som är den som grundade tävlingen för elva år sedan.
Runt 800-900 niondeklassare deltar i tävlingen varje år. Dessutom brukar en rad gymnasieskolor köpa in provet, som deras elever då gör utom tävlan. Niondeklassarna deltar på frivillig basis, men den absoluta majoriteten av eleverna i årskurs nio deltar varje år.
Tävlingen är upplagd som ett större glostest, och totalt kan eleverna få 140 poäng. Aldrig har någon tagit hem full pott, men för några år sedan var det nära då 138 poäng uppnåddes av en elev.

Svårt att jämföra
- Men det är svårt att jämföra ett år med ett annat. Svårighetsgraden kan variera lite från år till år, menar Anders Andergren, själv lärare i engelska på Solbergaskolan, och berättar att inte ens lärarna brukar kunna svara rätt på alla frågor.
- Och det som lärarna faller på, brukar eleverna kunna - ord och fraser från dataspel eller liknande, säger Kathy Gow-Sjöblom, som själv har engelskan som modersmål men som är lärare på folkhögskolan i Hemse sedan många år.
På tisdag morgon är det dags för de tävlande eleverna att bänka sig. Ungefär tre veckor senare presenteras segraren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om