"Bättre att en ny person träder in"

Kommunens undersökning visar på allvarliga konflikter inom räddningstjänsten. Efter misstroendeförklaring och kritik väljer nu räddningschef Johan Kallum att lämna sitt uppdrag. - Den visar att det finns stora motsättningar och det handlar mycket om mig som person. Att leda ett stort förändringsarbete och samtidigt reda ut den konflikt som finns blir svårt. Det är bättre att en ny person träder in, säger Johan Kallum.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2007-12-04 04:00
Efter diskussioner inom räddningstjänsten, och efter att de 31 heltidsanställda brandmännen i Visby lämnat in en misstroendeförklaring mot räddningschefen, har kommunen gått in med ett åtgärdspaket för att lösa konflikten på arbetsplatsen. Det första steget har varit att göra en arbetsmiljöundersökning för att kartlägga hur alla anställda upplever sin arbetssituation. Läget som går att utläsa ur den är allvarligt.
Vid ett möte i måndags där ett 50-tal anställda inom räddningstjänsten var på plats redogjorde Johan Kallum för sitt beslut att avgå. Kommunledningen har trots kritik från anställda uttryckt sitt förtroende för Johan Kallum som räddningschef, men in det här läget väljer regiondirektör Bo Dahllöf att ställa sig bakom Johan Kallums beslut.
- Jag beklagar att det gått så långt, men det ser inte ut att finnas någon annan lösning. Undersökningen bekräftar det allvarliga läget. Det är en svår konflikt som råder och det krävs krafttag från alla för att kunna lösa det här. Konsulten som gjort undersökningen ger oss låga odds i att hantera situationen, det är risk att det blir långdraget och det vill vi inte, säger regiondirektör Bo Dahllöf.
Kommunstyrelsen valde att följa Johan Kallums riktlinjer för sparförslag inom räddningstjänsten. Dit hör bland annat att minska med 6,5 tjänster i Visby. Men Johan Kallum tror inte att åtgärdspaketet som han förordade är den stora orsaken till misstroendet för honom som chef.

Kritik mot person
- Till viss del handlar det om den rollen, men mycket av kritiken handlar om min person, säger han.
Nu har i stället Johan Kallum tackat ja till jobb som säkerhetschef inom kommunen efter Johan Wibom som går i pension.
Än finns inte någon ersättare till tjänsten som räddningschef. Tills vidare fortsätter därför Johan Kallum sin anställning vid räddningstjänsten. Enligt Bo Dahllöf är det viktigt att rekryteringen av en ny räddningschef går så snabbt som möjligt.
- Samarbetsklimatet måste återupprättas inom räddningstjänsten. Att hitta ersättare får inte dra ut på tiden, säger Bo Dahllöf.
Johan Kallums beslut om att avgå kom som en överraskning för de anställda som kom till mötet.
- Det var starkt av Johan att ta beslutet att kliva av i det här läget, samtidigt visar det att han har tagit till sig av den kritik vi gett honom. Men vi ser oss inte som några vinnare, vi befinner oss på en arbetsplats som mår fruktansvärt dåligt.
- Nu får vi se hur vi kan ta oss till nästa steg och hur vi kan forma räddningstjänsten så att den fungerar bra igen, säger Henrik Johansson som är fackligt förtroendevald för heltidsbrandmännen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om