"Bättre kommunalt engagemang krävs för landsbygdens utveckling"
Vi behöver ett mycket bättre kommunalt engagemang för landsbygdsutveckling. Men undantag finns, däribland Gotland där man jobbar mycket samlat.Det menade Karl-Erik Nilsson, ordförande i parlamentariska landsbygdskommittén, när han informerade om kommitténs arbete.Det skedde inför de ca 100 delegaterna vid Hushållningssällskapens förbundsstämma som äger rum i Visby.
Förbundsordföranden, öns förre landshövding Thorsten Andersson, höll hälsningsanförandet. Landshövding Marianne Samuelsson, ordförande i öns hushållningssällskap, välkomsthälsade och presenterade Gotlands och dess näringsliv. Direktör Hilding Norrby informerade därefter om jordbruket på Gotland.
Förbundsstämmans program omfattar föredrag, stämmoförhandlingar samt studiebesök på ön vid Stafvas gårdsmejeri och russen på Lojsta hed.
Karl-Erik Nilsson, kommunalråd i Emmaboda och ordförande i parlamentariska landsbygdskommittén, informerade om kommitténs arbete där regeringen la fast direktiven i juni i fjol. Under året har kommittén rest runt i landet, senast till Gotland, för att få reda på synen på landsbygdens utveckling. Ett delbetänkande, "På väg mot en hållbar landsbygdsutveckling", redovisades till jordbruksdepartementet 30 april och nu pågår ett brett remissförfarande. Remissvaren ska vara sammanställda före midsommar och ett slutbetänkande ska levereras senast 30 november 2006.
- Uppdraget är att göra en strategi för hela landets yta, den nationella politiken för landsbygdsutvecklingen. Det är en oerhört stor bredd i vårt uppdrag men jag ser hellre att vi kommer med ett litet antal skarpa förslag än sveper över hela ytan.
Han slog fast att landet i dag är delat i två delar när det gäller utveckling. Men det handlar inte strikt om tätort kontra landsort. Stora problem har inlandet i skogslänen medan den tätortsnära (max fem minuter till en tätort) landsbygden ökar. Men kampen är hård.
- 75 procent bor i tätort. Vi måste frälsa dem för våra tankar med starka argument och vetenskaplig underbyggnad för vi är alltid i minoritet.
Karl-Erik Nilsson kunde tänka sig att skippa uttrycket landsbygdspolitik.
- Det klingar negativt, utvecklingspolitik är bättre.
Det som varit bra ska tas med in i det nya. Annat ska rättas till.
- Regelverken måste anpassas. I dag råder samma för den som ska starta en servering i en kulturbygd som i Stockholms city.
- Och vi behöver ett mycket bättre kommunalt engagemang för landsbygdsutveckling. Jag vill se fler chefer som greppar över helheten. Undantag finns, som Gotland där man jobbar mycket samlat, och Jämtland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!