35-årige Andreas Olofsson som har missbrukat narkotika under större delen av sitt liv, och som GT berättat om de två senaste dagarna, är i sig ett levande bevis på hur vården inte ska fungera, fastslår Hanna Westerén, regionråd och ordförande i socialnämnden.
Dåligt exempel
- Spontant känner jag att det är fruktansvärt sorgligt; jag vill verkligen inte att det ska vara så i ett gott samhälle där vi tar hand om varandra, säger hon.
Andreas Olofsson har fallit mellan stolarna; han anses inte ha rätt till en plats på behandlingshem eftersom han ännu inte är helt fri från drogmissbruk, men samtidigt är han inte berättigad hjälp inom psyk- eller beroendevården - för den ses han vara "för frisk" för.
- Hans fall är ett exempel på när vården inte fungerar, säger Hanna Westerén.
Hon och hennes regionrådskollega Stefaan de Maecker (MP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, arbetar medvetet allt närmare varandra. Målsättningen är att de två nämnderna ska ha gemensamma arbetsutskott - redan nästa år.
- I år hinner vi inte det men vi kollar regelbundet av med varandra. Nästa år ska vi synkronisera våra kalendarier och ha gemensamma arbetsutskott.
Hanna Westerén kan som nämndordförande inte kommentera det aktuella fallet, men hon medger att fallet Andreas Olofsson är synnerligen olyckligt och ett bevis på att något måste göras.
- Principiellt är det inte bra, och jag beklagar att det är som det är. Vi behöver göra förbättringar, säger Hanna Westerén, som hoppas att ett utökat samarbete med hälso- och sjukvårdsnämnden ska vara ett steg i rätt riktning.
Sammanhållen vård
Alldeles i dagarna har också regeringens nyligen avslutade missbruksutredning landat på bland annat Region Gotlands bord för ett remissutlåtande.
- Missbruksutredningen fokuserar just på en mer sammanhållen missbruksvård. Det är en brännhet fråga och vi behöver ta ett större gemensamt ansvar, säger Hanna Westerén.