Bättre samordning ska ge fler rätt hjälp

På Gotland försöker man nu få till ett samordningsförbund mellan försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen. Därmed ska chansen öka för att den som är sjuk eller, arbetslös eller har sociala problem ska få rätt hjälp. Det kunde Försäkringskassans chef på Gotland, Inga-May Engberg berätta vid en presskonferens på länsstyrelsen i går.

Gotland2006-06-14 06:00
Under tisdagen hade Gotland besök av statssekreteraren Anders Teljebäck, som nu reser landet runt för att diskutera aktuella frågor kring arbete och hälsa. Teljebäck är statssekreterare på näringslivsdepartementets arbetsmarknadsenhet.
I går besökte han och träffade han företrädare för försäkringskassa, arbetsförmedling och länsstyrelsen på Gotland.
Främst diskuterades sjukskrivnas återgång till arbetslivet. Inte minst att få till smidiga övergångar för den som går från försäkringskassan till arbetsförmedlingen.
Anders Teljebäck inledde med att först redogöra för arbetsmarknadsläget i landet och där arbetslösheten enligt hans redogörelse är på väg ner. För närvarande ligger den öppna arbetslösheten på årsnivå på 5,3 procent.

Nedgång först
Nästa år säger prognosen att det först blir en nedgång till 4,6 procent för att sedan vid 2007:s slut ska vara nere vid regeringens mål på 4 procent.
Men det Anders Teljebäck främst gör på sin rundresa är att se om det fungerar bra på försäkringskassor och arbetsförmedlingar när det gäller att få sjukskrivna tillbaka i arbete.
Han tog bland annat upp plusjobb och utvecklingsvikariat och att det har fungerat bra. Det utvecklar sig också åt rätt håll när det gäller långtidssjukskrivna och sjukskrivna.
- På Gotland är det 50 procent av 50 personer som har haft någon form av långtidssjukskrivning som har gått vidare ut i jobb. Rikssnittet ligger på 40 procent, säger Johan Malmström, chef för arbetsmarknadsfrågor på länsstyrelsen.

Att få en bra resa
- Nu arbetas också med en särskild beredningsgrupp mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen för att sjuka ska få en bra resa från sjukskrivning till att få jobb, sa Anders Teljebäck.
Statssekreterare Anders Teljebäck och även Inga-May Engberg, chef för Försäkringskassan på Gotland fick också frågor om det är så att långtidssjukskrivna tvingas ut i arbete för att man ska klara regeringens direktiv om att få ner ohälsotalen. Anders Teljebäck förnekade att det skulle vara så och när det gäller Gotland svarade Inga-May Engberg:

Aldrig tvång
- Vi har på Gotland aldrig tvingat ut sjuka i arbete. Att vi sagt nej till sjukpenning kan bero på att det handlat om sociala skäl, inte medicinska som legat bakom en sjukskrivning. Men det är de medicinska skälen som vi måste hålla oss till, sa Inga-May Engberg.
När det gäller risken att hamna mellan olika stolar så säger Anders Teljebäck att man försöker undvika detta genom det ökade samarbetet mellan försäkringskassor och arbetsförmedlingar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om