Bättre tider för Samhall på Gotland

Sysselsättningen har ökat markant, och hittills i år har dessutom nio medarbetare kunnat lämna Samhall för anställning hos andra arbetsgivare.

Gotland2009-06-24 04:00
Förra sommaren såg 2009 ut att bli ett dystert år för Samhall på ön. Men det har blivit betydligt ljusare.
- Värst var det i Klintehamn där vi hade svårt att hitta sysselsättning till alla medarbetare. I dag är det tvärtom. Samtliga 39 är fullt sysselsatta med att tillverka spissladdar, berättar Oscar Gardell, distriktschef på Gotland.

Jobb för högskolan
Även antalet städuppdrag har ökat, med 60 procent jämfört med för ett är sedan. I dag arbetar 60 personer med städning inom Samhall, främst i Visbyområdet där den största kunden är högskolan.
Att Samhall på Gotland klarat sig bra tror Oscar Gardell delvis beror på att den industriella tillverkningen är liten och inte lika sårbar.

Jobb från Strömstad
- Sedan hade vi lite flyt när vi fick ta över spissladdstillverkningen från Samhall i Strömstad. De hade så mycket andra jobb inom tjänstesektorn så de behövde inte den, berättar han.
För trätillverkningen i Visby behövs det dock fortfarande mer jobb. Sedan man blev av med tillverkning åt Ikea har det varit svårt att skapa full sysselsättning.
Nio personer har lämnat Samhall för anställning hos andra arbetsgivare.

Fler får sysselsättning
- För varje medarbetare hos oss som får annat jobb tar vi emot en ny från arbetsförmedlingen. Så ju fler vi kan slussa ut, desto fler funktionshindrade får möjlighet till en meningsfull sysselsättning, säger Oscar Gardell.
Fakta

Samhall ägs av staten. Grunden för verksamheten är uppdraget att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga.
Samhall levererar varor och tjänster till kunder inom en rad områden. Bolaget har 22 000 medarbetare, varav 231 anställda med funktionshinder på Gotland plus några tjänstemän.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om