Branschorganisationen Byggföretagen har tidigare sagt att hundratusentals jobb hotas om Cementas verksamhet i Slite upphör. De menade också att inkomstbortfallet skulle vara på över 20 miljarder kronor per månad och att tre av fyra nya bostäder inte kommer kunna byggas under hösten.
Huruvida det påståendet är riktig ska nu konsultföretaget Ramboll se över. Det beskedet lämnade näringsminister Ibrahim Baylan, under onsdagens möte i näringsutskottet. En som har svårt att tro att byggbranschen skulle bli så påverkad som det påstås av advokaten Johan Öberg, som företrätt Cementas motparter i målet om File Hajdar.
– Cementa ingår i den tyskägda Heidelbergkoncern med fabriker i ett stort antal länder. Att de inte skulle kunna kompensera för bortfallet av den gotländska kalken på den relativt lilla svenska marknaden framstår som fullkomligt osannolikt för mig. Helt plötsligt är det som att den globala marknaden inte finns och att Sverige är isolerat från internationell handel.
Han tillägger:
– Därmed är det inte sagt att Gotland inte kan få problem. Jobben där är hotade. Men det är det politikerna ska lägga sitt fokus på och jobba för långsiktiga lösningar och kompetensutveckling på ön.
Enligt honom har fyra myndigheter med helt olika uppdrag kommit till samma slutsatser gällande ansökan.
– Det finns en orsak till att ansökan blev avvisad. Det är sökanden som ska visa vilka konsekvenserna blir av verksamheten. Cementa baserar sin ansökan på teoretiska analyser om vattenflöden. Det räcker inte för att fastställa vilka riskerna är för att exempelvis grundvattnet och Tingstäde träsk ska ta allvarlig skada av kalkbrytning i närliggande File Hajdar. Den sidan har varit helt negligerad i debatten sedan Miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas talan, säger han.
Under onsdagen kommenterade Baylan mötet via mail till GA:
”Efter de senaste åren har dricksvatten och tillgång till grundvatten blivit allt viktigare, regeringen är angelägen om att säkra tillgången på dricksvatten".
Vidare förklarar han regeringen inte räds för att agera om resultatet av Rambolls konsekvensanalys visar sig orsaka stora samhällskonsekvenser.
"Regeringen har tidigare även beställt en oberoende analys och konsekvensbedömning av den uppkomna situationen. Om risken för allvarliga samhällskonsekvenser bekräftas kommer regeringen självklart inte tveka att agera. Inom Regeringskansliet undersöker vi därför olika handlingsalternativ för att minimera risken för dessa eventuellt allvarliga samhällskonsekvenser. Det är också det jag sagt när jag idag har träffat Näringsutskottet och på efterföljande möte med branschorganisationer och fackförbund".
Vad det gäller Cementas ansökan så vill hann inte kommentera den specifikt:
”Regeringen kan inte uttala sig om domstolens beslut och yttrar sig inte om pågående mål i en domstolsprocess."
Något som advokat Johan Öberg instämmer i:
– Regeringen kan inte gå in så här sent i en juridisk process. Det ska i så fall ske i ett mycket tidigare skede, annars riskerar man att bryta mot Regeringsformens förbud mot ministerstyre.