Efter matlagnings- och bakningstävlingar i tv-rutan, ska nu konsthantverket lyftas fram i SVT:s nya satsning "Mästerskaparna", som har premiär på onsdag kväll. I programmet tävlar ett antal talangfulla amatörer i hantverksskicklighet och formgivningsförmåga.
Huvuddomare är den prisbelönte designern och deltidsgotlänningen Samir Alj Fält, som i och med programmet gör sin tv-debut.
–Egentligen brukar man säga att det inte går att bedöma kreativitet, om något är bra eller dåligt, men man kan titta på hantverksskicklighet och på om de tänker nytt, gör något som inte är gjort tidigare, det är något som jag värdesätter, säger Samir Alj Fält.
Han startade bland annat uppmärksammade Design Lab S i Skärholmen, förorten där han själv växte upp. En öppen designverkstad dit barn från närområdet bjöds in för att skapa och hitta sin egen kreativitet och uttryckssätt.
Samir Alj Fält hoppas att skaparglädjen och energin från "Mästerskaparna" ska smitta av sig på tittarna.
– Jag hoppas att några känner att "va fan, det där skulle jag också vilja göra" och reser sig ur soffan och bara kör.
Deltagarna tävlar i att bäst uttrycka sig i olika material, så som keramik, läder, smide och papper. I premiäravsnittet är materialet trä och programmet gästas av slöjdaren Jögge Sundqvist, som 2017 ställde ut på konstmuseet i Visby.
– I varje program är det fokus på ett material. Jag hoppas att programmet i någon form ska vara utbildande, att tittarna förstår att det finns olika material som kräver olika verktyg, säger Samir Alj Fält och fortsätter:
– Och att det finns ett kulturarv, som berättar något om oss, om vilka vi är och vilken tid vi lever i, men att ett kulturarv också är något som ska förändras.
Samir Alj Fält har både Sverige och världen som arbetsfält, under premiären av "Mästerskaparna" befinner han sig i Paris där han och hans kollega ska ordna en designfestival. Basen är dock Stockholm, men ett antal månader per år spenderar han sedan ett 20-tal år tillbaka på Gotland. Ön har blivit ett andra hem för honom.
– Det var något som hände med mig där och jag kände att jag ville tillbaka dit, berättar Samir Alj Fält.
Sedan dess har han återvänt varje år och har numera hus och verkstad vid småbåtshamnen i Slite, samt en tomt i Rute som väntar på att bli bebyggd.
– Jag som är förortsunge har märkt att jag har en otrolig kärlek till Gotland, till havet, skogen och även djuren som finns där, säger Samir Alj Fält.