Bedragarna hittar hela tiden nya metoder
Kortanvändarnas riksorganisation manar hela tiden på bankerna, kortföretagen och handeln när det gäller att förbättra kortkundernas säkerhet.- Vi vill bland annat att restaurangerna ska skaffa bordsterminaler, säger Folke Höjmar.
Under Sveriges ordförandeskap i EU kommer organisationen att driva säkerhetsfrågorna extra hårt, berättar Höjmar. Han påpekar att övriga medlemsstater i EU inte ägnar den här frågan så stor uppmärksamhet som de borde.
Bordsterminaler
Just nu försöker organisationen få restauranger att skaffa bordsterminal så att kunden kan dra kortet vid bordet.
- Några restauranger i Stockholm har börjat med bordsterminaler. Först tyckte restaurangägarna att det var en onödig kostnad men när de väl hade infört det så upptäckte de fördelarna, säger Höjmar.
Höjmar berättar att skimningstjuvarna har hittat en helt ny metod som gör kunderna helt chanslösa. Senaste attacken ägde rum sista helgen i juni i Malmö och man befarar att det kommer att visa sig att flera turistorter runt om i landet har drabbats. Det är obemannade bensinstationer som är skimmarnas nya mål.
- På något sätt lyckas bedragare installera avancerad utrustning vid de obemannade mackarna. Denna utrustning lagrar kundernas kortuppgifter och sedan är det bara för bedragarna att åka runt, med jämna mellanrum, för att tanka över uppgifterna i sin dator, berättar Folke Höjmar.
Smarta tjuvar
Ibland är tjuvarna så smarta att de tar flera mindre summor från kortkonton, som kunderna inte lägger märke till när fakturan kommer. Flera småsummor kan till slut bli mycket pengar.
Polisen i Malmö utreder en stor bedrägerihärva som hela tiden växer. Det gäller både bensinautomater och taxi. Brottsligheten visar på förgreningar till Ungern.
Handelsanställdas riksförbund vill att alla extraavgifter vid kortbetalning förbjuds och att det istället ska införas extraavgifter på kontantuttag. Kunderna ska använda sina betalkort mer för att minska rånrisken i affärerna. Anledningen till de här kraven är medlemmarnas arbetsmiljö.
Antalet bedrägeribrott ökar men korten har kommit för att stanna.
- Så länge bankerna tjänar på korten, vill de inte avslöja hur mycket bedrägerierna kostar. Swedbank visar lite mera öppenhet och vill diskutera det här, men övriga banker är mycket förtegna. Bankvärlden är mycket speciell, säger Folke Höjmar.
Hur skyddar man sig?
Hur man ska skydda sig mot skimmarna är en ständig fråga. Höjmar berättar att polisen tidigare tipsade om att man skulle skrapa bort CVV-koden på kortets baksida och istället anteckna den på en lapp som förvaras hemma. CVV-koden är en säkerhetskod som används vid internethandel. Nu avråder man för att skrapa bort koden eftersom kortet då kan bli obrukbart.
- Bästa rådet jag kan ge är att använda flera kort och ha begränsade summor på de kort man använder mest, säger Folke Höjmar.
Under fjolåret ökade antalet bedrägeribrott med 39 procent jämfört med året innan. Omkring hälften av ökningen gäller bedrägerier med hjälp av internet och kontokort. Resten är ökningen gäller bluffakturor och övriga bedrägerier.
Uppgifterna kommer från brottsförebyggande rådet där man samtidigt misstänker ett stort mörkertal och att de flesta bedrägerier inte polisanmäls.
Uppgifterna kommer från brottsförebyggande rådet där man samtidigt misstänker ett stort mörkertal och att de flesta bedrägerier inte polisanmäls.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!