Bedrägerierna ökar lavinartat: "Lägg på luren direkt"

I skuggan av gängskjutningar och sprängningar ökar bedrägerierna. Utredaren Christian Molin vid Visbypolisen har ärenden med alltifrån lurendrejare på Blocket till avancerade bedragare som bluffat till sig sjusiffriga belopp. "Det är ett gigantiskt problem", säger han.

Christian Molin är utredare på polisen i Visby. Han berättar att problemen med bedrägerier är gigantiska.

Christian Molin är utredare på polisen i Visby. Han berättar att problemen med bedrägerier är gigantiska.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2021-12-13 13:18

Det spelar ingen roll hur gammal du är – människor i alla åldrar blir lurade. Men metoderna skiljer sig åt. Det är mest unga som blir blåsta på köp och sälj-sajter som Blocket, det är medelålders som går på investeringsbedrägerier, och det är äldre som utsätts för vishingbrott. 

– Det är nutidens tids sätt att råna. Förr var det värdetransporter och innan dess banker. Med detta är det mindre risk eftersom man använder mindre våld och straffen därmed inte är lika tuffa. Men bedrägerierna omsätter hur många miljarder som helst, säger Christian Molin.

Verkar affären för bra för att vara sann ska man dra öronen åt sig. För tusenlappen man lade på nätfyndet kan vara borta och den bombsäkra investeringen kan leda till att du luras att betala mer och mer innan du kan ta del av vinsten som aldrig kommer. Har bedragarna satt klorna i dig pumpar de ut allt de kan. Vishingbrotten är ännu fulare.

– De kan ringa upp och säga att någon försöker ta ett lån i den äldres namn. Äldre är ofta livrädda för att besparingarna ska försvinna, men bedragarna är påstridiga och invaggade i trygghet får de offren att logga in med dosa eller bank-ID. Sen går det undan och man får aldrig tillbaka pengarna. Inte på försäkringen heller.

Öns polis tillhör Region Stockholm. De är just nu överösta med bedrägerier och Visbypolisen har haft sex utredare i huvudstaden som hållit förhör med misstänkta i ett 50-tal ärenden. 

– Vi följer pengarna men de omsätts direkt. Det finns inga kvar när vi får tag i bedragarna. Antingen har pengarna spenderats eller försvunnit utomlands.

Hur skyddar man sig mot vishing?

– Man lägger på direkt när de ringer upp. Logga aldrig in på uppmaning. Bedragarna är superproffs och jobbar säkert heltid men vill ha snabba avslut. Ring sen bank och polis. Gör inget via sms eller mejl.

Hur undgår man att bli lurad på nätet?

– Använd säkra betaltjänster och tänk på att stora klipp antagligen är bluff. Jag pratade med en som köpt en cykel idag för 20 000. Egentligen hade den kostat 50 000, men han sa att han såg sin chans. Istället blev det tvärtom. Jag önskar att vi kunde hjälpas åt så ingen gotlänning skulle bli lurad alls. Det vore underbart och då skulle bedragarna få lägga ner verksamheten, säger Christian Molin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!