Bedrägerihärvan fortsätter att växa

Härvan med kontokortsbedrägerier växer. Förutom de 21 anmälningar som polisen på Gotland fått in, har ett 20-tal av Länsförsäkringars gotländska bankkunder fått sina bankomatkort attackerade från USA i veckan.

Utsatt läge. Den obemannade OK/Q8-stationen vid Färjeleden i Visby nämns som möjlig plats för kortkapning. Jesper Nilsson på Lantmännen drivmedel säger till Radio Gotland att stationernas teknik nu ska bytas ut, för att göra det svårare för bedragare.

Utsatt läge. Den obemannade OK/Q8-stationen vid Färjeleden i Visby nämns som möjlig plats för kortkapning. Jesper Nilsson på Lantmännen drivmedel säger till Radio Gotland att stationernas teknik nu ska bytas ut, för att göra det svårare för bedragare.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-08-28 04:00
Polisen hade i går fått in 21 anmälningar om så kallade skimningar av betalkort på Gotland. Uttagen från de drabbades bankkonton är gjorda i Thailand och USA, och ligger på mellan 7 500 och 20 000 kronor.
- Sannolikt är det inte samma personer som skimmat korten som sedan tagit ut pengarna. De har förmodligen sålt kontokortsuppgifterna till personer utomlands. Det är så det brukar gå till, säger kriminalkommissarie Roger Björkander som håller i utredningen.
- Det är svårarbetade brott det här, eftersom det handlar om organiserad brottslighet som har fullbordats utomlands.
Hur ska ni komma åt brottslingarna som skimmat korten?
- Då måste vi ta dem på bar gärning. Men vi har tyvärr inga resurser att sätta in spaning på alla automatiska betalstationer.

Lyckades inte
Även ett 20-tal av Länsförsäkringars bankkunder på Gotland har utsatts för ett försök. Där har bedragarna inte lyckats få ut några pengar, eftersom Länsförsäkringar har ett system som tillfälligt spärrar kortet om ett uttag verkar misstänkt.
- Vårt säkerhetssystem har fungerat. Vi har en ständig övervakning av de transaktioner som våra kunder gör, och om det sker något misstänkt ringer man genast upp kunden. Om inte kunden bekräftar uttaget spärrar vi kortet, säger Mikael Svensson, bankansvarig på Länsföräkringar Gotland.

Obemannade stationer
Polisen har talat med anmälarna och ett gemensamt mönster börjar träda fram. Vid det tillfälle då kortkapningarna ska ha skett, den 14-15 augusti, har kunderna besökt större livsmedelsbutiker, eller använt sig av obemannade betalautomater på bensinstationer. Många av kunderna har tankat på den obemannade OK/Q8-stationen vid Färjeleden i Visby. Företaget har nu reagerat med att spärra alla kort för de kunder som använt stationen den 14 och 15 augusti.
- Vi byter ut alla kort som använts vid de misstänkta platserna vid det aktuella tillfället. Även om alla korten inte blivit skimmade så tar vi i med lite marginal, säger Göran Lindblå, styrelseordförande i OK/Q8.

Polisens kort spärrade
Polisen använder sig själva av OK/Q8-kort, och även deras kort spärrades i går. De har därför delat ut reservkort från andra bensinbolag till sina patruller.
OK/Q8 kommer nu att byta ut tekniken på sina obemannade stationer för att försvåra för kontokortsbedragarna.
- Nu när vi ser att vi drabbats sätter vi in ny teknik direkt så att det här inte ska kunna upprepas. Tidigare har det här mer drabbat banker, men nu är våra tankstationer också illa ute. Vi har tagits på sängen med det här, brottsligheten ligger alltid steget före, säger Göran Lindblå.
Även Statoil som också har obemannade tankstationer på Gotland kommer att installera en ny och säkrare teknik. Statoil kommer dessutom att installera videoövervakning vid sina tankstationer inom ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!