Bedrägerihärva på ön nystas upp

Gotlandspolisen arbetar just nu med att nysta upp en omfattande härva som innefattar ett stort antal stulna kontokortsnummer och bedräglig internethandel för minst en halv miljon kronor.
Den första anmälan kom för snart ett år sedan, den senaste i fredags och förhör och teknisk undersökning pågår för fullt.
­Min förhoppning är att kunna presentera ett protokoll för åklagaren som leder till åtal av flera personer, säger kriminalinspektör Lisa Koblanck.

Gotland2004-01-20 04:00


Den första anmälan inkom till gotlandspolisen i februari 2003 och har sedan följts av ytterligare ett 20-tal. Tillvägagångssättet verkar vara det samma i alla fall:
Någon kommer över ett kontokortsnummer, ofta via uttags- och transaktionskvitton eller själva kortet om det tappats eller stulits.
Kontokortsnumret nyttjas sedan av en "målvakt", en person vars identitet används för att beställa kapitalvaror via internet, så kallad e-handel. Man uppskattar att 10-15 personer i härvan har lurat åt sig varor för minst en halv miljon kronor, förmodligen betydligt mer.
<span class=MR>Anmäls till banken</span>
När ägaren till kontokortet, en privatperson eller ett företag upptäcker att stora uttag gjorts anmäls det till banken, som i regel står för den ekonomiska skadan. Det var så man kom härvan på spåren.
­Genom att prata med de drabbade privatpersonerna har man kunnat ringa in ett par personer och sedan ytterligare några fler omkring dem, säger kriminalinspektör Lisa Koblanck.
Ett tiotal förhör har redan genomförts och fler ska hållas. Samtliga inblandade, 10-15 gotlänningar i åldrarna 20-40 år, nekar till brott. Vissa är sedan tidigare kända av polisen, andra inte.
Enligt Lisa Koblanck, som utrett liknande fall i Stockholm är det säkerligen någon eller några personer som mot ersättning fått "målvakterna" att genomföra bedrägerierna.
­Jag tror inte de här killarna har hittat på det här själva, utan de har fått höra någonstans ifrån hur man gör.
Ersättningen kan bestå av exempelvis droger, alkohol eller skydd.
­ Det är så det brukar fungera. Hur de gör brotten förändras däremot hela tiden. De utvecklas konstant och ligger steget före.
Den senaste anmälan inkom i fredags och fler förhör ska hållas, säger Koblanck.
Dessutom väntar man på resultatet från Rikskriminalens undersökning av ett antal beslagna, olagligt inköpta datorer som skickades från Gotland före jul.
­ Vi söker konkreta bevis på att de här personerna verkligen har gjort det här. Vi hoppas hitta sparade dokument eller temporära internetfiler som kan knyta dem till brottet.
<span class=MR>Säkert handla med kort</span>
Grovt bedrägeri samt medhjälp till bedrägeri kan ge sex månaders till sex års fängelse.
Koblanck menar att e-handel och kontokort är väldigt säkra, trots att sådant här kan inträffa­bara man hanterar sitt kontokort på ett vettigt sätt. Det gäller att skydda sin kod, hålla reda på kortet och ta hand om uttags- och transaktionskvitton där kortnumret står med.
En svårare metod att skydda sig mot är när kort "skimmas". Då dras det genom en dosa liten som en mobiltelefon, så kopieras numret och sedan görs en kortdublett.
Enligt Koblanck är det inte ovanligt att dosägaren lånar ut den till personer som arbetar i miljöer med kontokortstransaktioner, som sedan mot ersättning kopierar ett antal kort.
Man har dock ingen misstanke om att det är så det gått till i de här fallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!