Befarad semlakris uteblir? "Den är extra viktig i år"

De stora företagsbeställningarna lyser med sin frånvaro, men semlorna verkar sälja bra ändå hos öns mindre bagerier och fik. "Man vill unna sig något extra i den tid som är", säger Lotta Johansson på konditori Norrgatt.

Lotta Johansson på konditori Norrgatt märker faktiskt av en ökad försäljning av semlor gentemot andra år. Hon menar att många troligen vill unna sig en extra semla i dessa tider.

Lotta Johansson på konditori Norrgatt märker faktiskt av en ökad försäljning av semlor gentemot andra år. Hon menar att många troligen vill unna sig en extra semla i dessa tider.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-02-16 06:31

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer ser årligen en nedgång för sina medlemsföretag under tiden efter jul. Fettisdagen, som infaller nu på tisdag, kan då innebära ett viktigt uppsving med en diger försäljning av semlor. Men när många jobbar hemifrån bjuder färre arbetsgivare sina anställda på semla, vilket organisationen i år befarar kan bli en kalldusch för små rörelser.

Bland Gotlands fik och bagerier är det blandade röster inför fettisdagen.

– Det är absolut en nedgång i år och det har inte varit något jättesug efter semlor, men de sista dagarna har försäljningen ökat. I dag tog de faktiskt slut på eftermiddagen, vilket man är glad för, säger Clas Möllerström, som driver konditori Siesta på Östercentrum i Visby.

Han räknar inte ens normala år med några större beställningar på semlor på grund av Siestas läge.

– Hos oss kan man inte parkera utanför dörren. Vi har fler spontankunder som rör sig på Öster, men nu är det också färre besökare på stan över huvud taget.

På fettisdagen gör han runt 500-600 semlor.

– Det är jag helt nöjd med, säger Clas Möllerström.

Ett annat centrumnära kafé är Brödboden vid Södertorg. Där hörs liknande tongångar.

– Semlorna är det som drar in det mesta just nu, även om försäljningen gått ner i år. Vid den här tiden är vi ofta nedringda med större beställningar på 50 semlor eller så. Det är vi inte i år, säger Moa Gustafsson, som jobbar på Brödboden.

Stadiga konditori Norrgatt har bakat sin vetesemla på samma sätt sedan urminnes tider, men hakade också snabbt på trenden 2015 med semmelwrapen, som fortfarande säljs. Lotta Johansson har jobbat där i 14 år, och menar att fler köper hem semlor i år än vanligt.

– Företagsbeställningarna är i princip noll, men fler än vanligt kommer in och köper med sig två eller fyra. Jag tror semlan är extra viktig i år för att man vill unna sig något i den tid som är, säger hon.

En normal fettisdag säljer Norrgatt uppemot 3 000 semlor.

Warfsholms bageri har drivits av Arild Kleven sedan 2018 med fik i Klintehamn och en brödbil på Stenhuggaren i Visby.

– Stora beställningar får man i princip räkna bort i år. Jag säljer också en del till hotellen som också har färre gäster än vanligt. Men semmeltiden är rolig och man märker hur starkt semlan står hos gotlänningarna. Nu har vi nyss öppnat efter några veckors stängt, och man märkte direkt att det fanns ett väldigt uppdämt behov som resulterade i en rusning efter semlor, säger Arild Kleven.

Ica Kometen gör sina egna semlor och har märkt färre storbeställningar. Över hela perioden tillverkar de normalt runt 13 000 semlor.

– Vi var i början oroliga för hur semmelförsäljningen skulle gå i år. Färre kunder småhandlar ju nu, men speciellt på helgerna har semlorna faktiskt varit slutsålda redan vid tvåtiden på eftermiddagen, säger butiksbiträdet Samuel Moreno. 

Många matbutiker har gått som tåget i pandemin, vissa inte minst tack vare försäljningen av färdiga matkassar. Stora Coop i Visby som numera driver Eskelunds hembageri räknar med att tillverka hela 20 000 semlor bara under fettisdagen till öns alla Coop-butiker.

– Försäljningen av semlor är bättre än någonsin för oss i år. Framför allt säljer vi fler semlor på de små butikerna ute på ön än tidigare, säger Markus Wahlgren, butikschef på Stora Coop.

Fettisdagen

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man inför 40 dagars fasta innan påsk åt upp sig ordentligt. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt, så det gällde att festa till det ordentligt på fettisdagen. Semlor har vi ätit på fastlagsdagen sedan medeltiden och det sägs att kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskts ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!